PET/CT-scan

Een PET/CT-scan wordt vaak ingezet bij kanker of de verdenking daarop. Met name kankercellen hebben altijd een afwijkende stofwisseling. Door de combinatie van een PET-scan en een CT-scan kan zowel de aard als de plaats van de afwijking zeer nauwkeurig worden vastgesteld.

 

Een PET/CT-scan is een combinatie van een PET-scan en een CT-scan in één apparaat. De combinatie van een CT-scan en een PET-scan in één apparaat heeft vele voordelen. Een CT-scanner geeft via röntgenstraling informatie over de structuur van weefsels. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van weefsels. Ook voor patiënten met kransslagaderlijden is het apparaat een belangrijke aanwinst. Cardiologen en cardiothoracaal chirurgen van het Catharina hart- en vaatcentrum kunnen met behulp van de afbeeldingen van de scanner nog gerichter dotteren en opereren.

Patiënten met geheugenstoornissen waarbij de oorzaak niet vastgesteld kan worden, kunnen een Alzheimer-test ondergaan met deze scanner. Met die test kan worden vastgesteld of een patiënt binnen nu en tien jaar mogelijk Alzheimer dementie ontwikkelt. Het Catharina Ziekenhuis is na het VU medisch centrum in Amsterdam het tweede ziekenhuis in Nederland dat een dergelijke test kan afnemen.

Met onze nieuwe PET/CT-scan kunnen we kankerhaarden tot drie millimeter ontdekken en precies lokaliseren. Daardoor kunnen de medisch specialisten van het Catharina Kanker Instituut patiënten beter behandelen

Nucleair geneeskundi Nucleair geneeskundige dr. Dirk Wyndaele over PET/CT-scan
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden