Stereotactisch biopt borstonderzoek

Om te bepalen of een verdachte afwijking borstkanker is, moet er weefsel worden afgenomen (biopt) dat onder de microscoop wordt onderzocht. Dit gebeurt meestal onder geleide van een echografie. Soms is de verdachte afwijking in een borst echter niet te zien op de echografie maar alleen zichtbaar op de mammografie. Er kan dan een biopt worden verricht met behulp van röntgenstraling zoals bij de mammografie, oftewel een stereotactisch biopt.

U gaat op uw buik op een tafel liggen. In deze tafel zit een opening waar de borst in komt te liggen. De borst wordt aangedrukt door middel van een plaatje dat de borst gedurende het onderzoek op zijn plaats houdt. De laborant maakt vervolgens röntgenfoto’s van de borst om de afwijking in beeld te brengen. De radioloog zal door middel van de computer de plaats van de afwijking en de exacte positie voor de naald bepalen.

Voordat de naald wordt geplaatst, wordt de huid en het borstweefsel verdoofd. De radioloog plaatst vervolgens de naald. Er wordt weer een foto gemaakt om te controleren of deze op de juiste plaats zit. Vervolgens wordt met de naald weefsel verwijderd. Ondanks het feit dat de insteekplaats is verdoofd, kan het onderzoek toch pijnlijk zijn. Na het nemen van het biopt wordt er op de plek van de afwijking een marker achtergelaten. De marker is een klein staafje van titanium en is zichtbaar op de mammografie, echografie en MRI. Hierdoor kan de biopsieplek altijd worden teruggevonden bij eventuele latere controles. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. Dit wil zeggen dat u na het onderzoek gewoon naar huis kunt. Het onderzoek duurt ongeveer drie kwartier.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden