Onze nieuwste aanwinst: bestralingstoestel met innovatief snufje onder de motorkap

Op de afdeling Radiotherapie van het Catharina Kanker Instituut is onlangs weer een nieuw bestralingstoestel in gebruik genomen: de LINAC 6. De aanschaf van zo’n toestel is eigenlijk het beste te vergelijken met het uitzoeken van een nieuwe auto.

Net als bij het kiezen voor een auto, draait het bij een bestralingsapparaat onder meer om de functies van het apparaat, legt klinisch fysicus ir. Wim Dries uit. “Als je uit twee vergelijkbare modellen kunt kiezen en de ene heeft bij wijze van spreken wel een trekhaak en de andere niet, kies je als eigenaar van een caravan natuurlijk voor de versie met trekhaak. Zo werkt dat ook een beetje met de aanschaf van een bestralingstoestel.”

Klinisch fysici ir. Wim Dries (l) en dr. Coen Hurkmans (r) bij de LINAC 8, die eerder dit jaar in gebruik werd genomen op de afdeling Radiotherapie.

Welk merk?

Als je een nieuwe auto zoekt, kun je kiezen uit talloze merken. Bij bestralingsapparatuur valt er minder te kiezen. “Er zijn twee grote leveranciers in de wereld en als je van het ene merk alle apparatuur hebt is het niet handig om te kiezen voor het andere merk, dat werkt namelijk niet goed samen”, legt Dries uit.

Optimaal benutten

Want juist het samenspel tussen de verschillende bestralingsapparaten is essentieel. “De zes toestellen die wij in huis hebben worden optimaal benut. Daarbij is telkens één toestel in onderhoud, dit toestel wordt nauwkeurig gecontroleerd. Deze dient dan tevens als back-up mocht een ander toestel een storing krijgen. Zo kunnen we garanderen dat we alle patiënten kunnen behandelen.” Per dag worden er in het Catharina Kanker Instituut zo’n 200 patiënten bestraald.

Kantelen

Het meest recent aangekochte bestralingsapparaat heeft dezelfde nieuwe functionaliteit als de L-8, die in maart van dit jaar in gebruik werd genomen: de patiënt kan in liggende positie in een bepaalde gewenste hoek worden gekanteld. Bij een bestralingstraject, dat vaak uit meerdere behandelingen bestaat, is het belangrijk dat een patiënt bij iedere bestraling in dezelfde houding ligt. Het apparaat meet daarom voor elke bestraling hoe de patiënt ligt en kan de houding desgewenst automatisch corrigeren.

Kinderziektes

De nieuwste functies van de apparaten worden voor ingebruikname nog wel eerst goed getest en pas gebruikt als ze ook echt goed werken, vertelt Dries. “De allernieuwste snufjes hebben vaak nog kinderziektes. Dat willen we niet. We kiezen in het Catharina Kanker Instituut voor zekerheid voor onze patiënten. We willen gegarandeerd de best mogelijke en veilige zorg leveren.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden