Eten voor, tijdens en na operatie vermindert complicaties?

dr. Misha Luyer

chirurg

Patiënten die een darmoperatie krijgen, worden vaak nuchter gehouden voor een operatie. Ik denk dat het misschien beter is om juist wél kleine hoeveelheden voedsel toe te dienen voor, tijdens en na de operatie om daarmee complicaties na de operatie te verminderen.

Bij ruim een derde van de patiënten komen de darmen na de operatie stil te liggen. Dit noemen we een post-operatieve ileus, ofwel een verlamming van de darmen. Niet fijn voor de patiënt, deze voelt zich misselijk, kan niet naar het toilet en moet soms overgeven. In mijn beleving komt dit het herstel niet ten goede. Een andere vervelende complicatie die ik soms na een darmoperatie zie, is naadlekkage. Deze twee complicaties zijn voor mij het startpunt geweest om te kijken of we hier iets tegen kunnen doen en sterker nog, waarom ze optreden.

Kauwgomstudie

We hebben aanwijzingen dat het autonome zenuwstelsel van belang is. Na jarenlang bewijs te hebben verzameld en proeven te hebben gedaan, ben ik een aantal jaar geleden begonnen met de zogenaamde kauwgomstudie. Hierbij proberen we het autonome zenuwstelsel te activeren door het eten van kauwgom. De helft van de patiënten die deelnamen aan de studie kreeg kauwgom voor de darmoperatie, de andere helft niet. Wat bleek? Het aantal complicaties halveerde bij de groep die kauwgom had gehad. Geweldig natuurlijk. De studie werd gepubliceerd in de British Journal of Surgery, een toonaangevend vakblad. Ziekenhuizen over de hele wereld hebben kauwgom inmiddels geïntegreerd in hun zorgproces.

Onomstotelijk bewijs

Kauwgom lijkt inderdaad te werken, maar het onomstotelijke bewijs is wat mij betreft nog niet geleverd. We kunnen niet exact vaststellen of de goede resultaten inderdaad komen door de activering van het zenuwstelsel. Dus ben ik een nieuwe studie gestart, waar we zelfs een grote subsidie van Nutricia, ZonMw en FondsNutsOhra voor hebben kregen. Vaak gaan dit soort subsidies naar academische ziekenhuizen. Dat wij ’m kregen zegt wat over dit ziekenhuis en dit onderzoek. In de nieuwe studie (SANICSII) krijgt een deel van de patiënten voor, tijdens en na de operatie speciale voeding toegediend. Via een sonde komt de voeding direct in de twaalfvingerige darm. De maag slaan we over, dus het gevaar van overgeven tijdens de narcose is er niet.

Klaar

Er doen 280 patiënten mee aan de studie, tot nu toe hebben we er ongeveer 270 gehad. We verwachten dan ook dat we in maart 2017 klaar zijn. Ik weet niet eens welke patiënten de voeding wel en welke niet hebben gekregen. Dat blijft allemaal geheim tot na de 280ste patiënt. Dan gaat de blindering eraf en krijg ik de resultaten te zien. Of ik daar zenuwachtig van word? Nee, ik ben juist heel benieuwd! Ik heb hier zoveel onderzoek naar gedaan, dit moet het ultieme bewijs leveren dat we door een signaal aan het zenuwstelsel te geven, complicaties bij darmoperaties kunnen verminderen. Naast het Maxima Medisch Centrum Veldhoven en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond doen ook het Universiteitsziekenhuis in Aarhus en een regionaal ziekenhuis in Viborg, beiden in Denemarken mee. Hierdoor liggen we goed op schema. En als het inderdaad werkt, kun je ook bekijken of het voor andere buikoperaties nuttig is. Maar dan loop ik vooruit op de zaken. Eerst de eerste resultaten afwachten.

Naar overzicht Catharina Blogs

Reacties op deze pagina (5)

plaats reactie

floris berkenbos

Uitstekend artikel om te lezen. Ik nam altijd aan dat je voor elke operatie nuchter moet blijven, dus ik was zeer verbaast door jouw artikel. Prima dat je een artikel erover plaatste.

Tonnie Asveld

Heel veel succes met dit onderzoek, ik heb een vraag kun je tijdens de operatie niet zien of een darm stil ligt ja of nee het lijkt mij dat als een darm stil licht of als deze werkzaam is je dat op een of andere manier moet kunnen zien.vriendelijke groet.

Catharina Ziekenhuis

Helaas kun je tijdens de operatie niet zien of een darm stil ligt. Dit proces wordt pas na enkele dagen duidelijk. Chirurg dr. Misha Luyer

Jacoba Goosen

Op 18 nov. 2016 ben ik aan mijn dikke darm geopereerd.Tijdens de operatie heb ik ook voeding gekregen. Na de operatie waren de darmen weer snel op gang en waren er geen moeilijkheden.Ik ben erg tevreden over de hele behandeling en de nazorg.

Stephanie Rauscher(Van Sambeek)

Waardering

Top, Misha! Goede blog ook, leest makkelijk!! Ben ook wel benieuwd naar de resultaten.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering