Blog: Maak ons werkloos!

dr. Simon Nienhuijs

chirurg

‘Maak ons werkloos’. Dat schreven een aantal bariatrisch chirurgen in een opiniestuk. Ze riepen de politiek op tot het nemen van maatregelen om obesitas tegen te gaan. Want als preventie van overgewicht op orde is zijn er ook geen bariatrische operaties meer nodig en kunnen wij weer een vuist maken voor andere ziektes. Scheelt ook een hoop geld toch? In Nederland zijn we bijna één miljard euro kwijt aan directe kosten aan medische behandelingen door overgewicht. Daar komt nog eens bijna drie miljard bij aan indirecte kosten zoals het niet deel kunnen nemen aan het arbeidsproces. Dat is toch een mooi bedrag om in te zetten op een preventieprogramma?

Of de consument gaat het zelf betalen: de vettax en suikertax is al in een aantal landen ingevoerd zoals Hongarije en Mexico. In Denenmarken werd het in 2011 ook geprobeerd, maar het werd na een jaar al weer afgeschaft vanwege de administratie en felle tegenstand. De prijs voor een flesje frisdrank met tien procent verhogen gaat niet om het geld maar om te verwachten 11 procent verminderde consumptie. We kennen in Nederland een boel belastingen maar belasting om overgewicht tegen te gaan, dat kennen we nog niet. Het wordt vaak als betuttelend gezien en het is bovendien onduidelijk of het zou werken. Hoe kun je eten nu allemaal in goed of slecht verdelen?

Het valt ook niet mee tegen de machtige voedselindustrie in te gaan. Zij zijn immers gebaat bij veel verkoop, ook van de minder gezonde producten. Kinderen zijn gevoelig voor hun favoriete stripheld op de verpakking. En juist daar moeten we beginnen, bij de wortel; de jeugd. Een preventieprogramma moet daarom ook krachtig en met vele partijen samen gedaan worden. In Finland hebben overheid, gezondheidsmedewerkers en industrie de handen ineengeslagen. Een diëtiste op de dagopvang, verbeterde schoolpleinen, gratis gezonde schoollunches; resultaat is dat het aantal vijfjarigen met ernstig overgewicht is gehalveerd in zes jaar tijd. In Australië hebben soortgelijke programma’s gedraaid. Helaas niet overal met blijvend resultaat. De vraag is dan ook of je met deze maatregelen wel het échte probleem aanpakt. Want aan het ongezonde eet- en leefpatroon ligt soms een emotioneel probleem ten grondslag.


We mogen ons als Nederlanders gelukkig prijzen met de zevende plek op de Wereld VN ranglijst van gelukkige landen, maar voor een individu kan stress of persoonlijke narigheid leiden tot een emotioneel eetpatroon. Dan is het nog maar de vraag of vijf procent suikertax gaat helpen. Uit ‘geluksonderzoeken’ in Nederland komt naar voren dat wekelijks sporten, dagelijks contact met familie en wonen in Drenthe het gelukkigst maakt. Duidelijk is ook dat psychologische en lichamelijke gezondheid met elkaar samenhangen. Alleen een vette tax of met z’n allen verhuizen naar Drenthe is geen optie. Een appel op school, gratis fitnessen op het werk, goede, eerlijke producten van lokale ondernemers, toegankelijke mental coaches en gezondheidstips op televisie; kortom, gezamenlijk tegenwicht bieden aan overgewicht. Het is niet makkelijk, maar laten we het proberen!

Maak jij mij werkloos?


Naar overzicht Catharina Blogs

Deel deze pagina

Reacties op deze pagina (8)

plaats reactie

Judith Nuesink

Waardering

Ben ontzettend tevreden over alle goede zorg die ik ontvangen heb van alle disciplines van obesitascentrum Catharina Eindhoven...

mg puijnen

Hoi De Dokter heeft gelijk die is tenminste eerlijk groetjes

Robin Luijmes

Zo trots op mijn oud collega's!! Keep up the good work

Mario Faasen

Ik vindt het niet nodig dat een arts hier door zijn baan zal moeten opgeven voor mensen die obesitas hebben laat eerst zien dat je ook echt wil dat je geopereerd wil worden want het doet je erg veel met je ik kan er overmee praten ben zelf geopereerd voor overgewicht ben er honderd kilo mee kwijt

Annemiek Foederer

De zorg is gebaseerd op ziekte ipv op gezondheid.. hele goede blog.. dit jaar zijn groente en fruit weer gestegen.. gezonde voeding goedkoper maken en de macdonalds duurder.. juist geld in preventie steken!

Joke Hermans

Waardering

Heel goed zeer tevreden

Joke Hermans

Waardering

Heel goed

Monique Wetzer

Waardering

Heel mooi geschreven

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering