Hartklep vervangen

Tijdens de Hartweek van het Catharina Hart- en Vaatcentrum konden geïnteresseerden op woensdag 6 november 2019 live meekijken tijdens twee verschillende hartoperaties in het Catharina Ziekenhuis. In beide operaties werd een hartklep vervangen.

Bij deze operaties gaat het om vervanging van de aortaklep. Dit is de klep tussen de linkerhartkamer en de aorta.

Bekijk de uitzending van 11.00 uur terug: de patiënt krijgt een nieuwe hartklep via een buisje (katheter) in de lies


Vervangen hartklep via openhartoperatie om 14.15 uur: De hartklep wordt vervangen via een openhartoperatie.

Bekijk deze opname terug via Facebook


Openhartoperatie en TAVI

In beide live operaties wordt een hartklep vervangen. Cardioloog dr. Guus Brueren doet dit via een katheter via de liesslagader, de zogenoemde TAVI-behandeling. Hartchirurg dr. Ka Yan Lam doet dit door middel van een openhartoperatie. Lam: “Een hartklep vervangen met een openhartoperatie doen we al vijftig jaar en was lange tijd de enige manier. Voor deze operatie maken we een snee in het borstbeen en tijdens de operatie neemt een hartlongmachine de functies van het hart en de longen over. De meeste patiënten zijn na zes weken volledig hersteld.”

De TAVI-ingreep is veel minder belastend en biedt een mooi alternatief voor patiënten die een openhartoperatie niet meer aan kunnen vanwege bijvoorbeeld hun conditie. “Deze techniek is nu zo sterk doorontwikkeld dat we de klep zelfs kunnen plaatsen zonder narcose. Een verdoving in de lies is dan al voldoende. Binnen een uur is de klep meestal geplaatst en wordt het wondje in de lies weer gesloten. Sommige patiënten kunnen zelfs al een dag later weer naar huis”, legt Brueren uit.

Reacties op deze pagina (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering