Thuishemodialyse

Nierziekten
Bekijk de video

Als u dialyseert of gaat dialyseren kunt u ervoor kiezen om de hemodialysebehandeling thuis zelf of met begeleiding uit te voeren. De scholing, begeleiding en ondersteuning wordt gedaan door een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige van de afdeling Nierziekten. Wij streven samen met u naar zelfstandigheid. Daarom stimuleren wij deze actieve dialyse; het thuis toepassen van hemodialyse. Hiermee kunt u een zo 'gewoon' mogelijk leven leiden.

Wat is thuishemodialyse?

Thuishemodialyse is hetzelfde als hemodialyse, alleen dan in uw eigen huis. De coördinatie van de thuisdialyse valt onder Dianet Utrecht; een kennis- en expertisecentrum dat thuisdialyse ondersteunt en begeleidt. Via Dianet of VieCurie krijgt u een dialysemachine en dialysestoel in bruikleen. Ook verzorgen zij alle materialen ten behoeve van de thuishemodialyse. Er wordt gekeken naar aanpassingen in de thuissituatie zoals aan- en afvoer van water, stroomcapaciteit en eventuele andere aanpassingen in de ruimte waar u wilt gaan dialyseren. Ze kijken ook met u mee of u in aanmerking komt voor vergoedingen. Dianet en VieCurie spelen een rol in de begeleiding van u in de thuissituatie.Indien u thuis wilt hemodialyseren met meer zorg, onder begeleiding van een verpleegkundige, is dat ook mogelijk. De coördinatie valt dan onder VieCurie in Venlo.

We zien steeds vaker dat patiënten kiezen voor thuishemodialyse. Dat is een goede ontwikkeling, want door het dialyseren zoveel mogelijk te integreren in het dagelijks leven van de patiënt, heeft de patiënt meer controle over zijn of haar ziekte."

dr. Douwes-Draaijer internist-nefroloog

Wanneer thuishemodialyse?

Als uw dialyses stabiel verlopen en u hebt door middel van uw shunt goede toegang tot de bloedbaan, kunt u in aanmerking komen voor thuishemodialyse. U kunt dit aangeven bij uw nefroloog.

Voor thuisdialyse is het van belang dat uw woning geschikt is of geschikt gemaakt kan worden om een dialysebehandeling uit te voeren. Als u toestemming hebt van de nefroloog wordt u aangemeld bij Dianet of VieCurie, waar vervolgens een intakegesprek plaatsvindt.

Mijn kinderen komen tijdens het dialyseren af en toe langs. Gewoon thuis. Dat is toch anders dan dialyseren in het ziekenhuis.”

Ton Wijnstekers uit Eindhoven dialyseert 3 keer per week thuis. bekijk zijn video

Training voor thuishemodialyse

Als u ervoor kiest om uw dialysebehandeling thuis uit te voeren, volgt u samen met uw partner een opleiding van 2 tot 3 maanden op de afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis. In deze periode wordt u begeleid door onze verpleegkundigen die hiervoor speciaal zijn opgeleid. U leert in deze periode onder meer zelf uw shunt aan te prikken, de dialysemachine gebruiksklaar te maken voor behandeling, zelf controles uit te voeren en problemen te interpreteren en op te lossen.

Begeleiding vanuit de afdeling Nierziekten

Met uw nefroloog bespreekt u uw dialyseschema voor thuis. Uw wensen worden hierin meegenomen en de frequentie kan variëren van 3 x per week 4 uur of bijvoorbeeld 6 x per week 2,5 uur. U kunt ook kiezen om ’s nacht tijdens uw slaap te dialyseren. Hiervoor moet u wel eerst voldoende vaardigheden overdag hebben opgedaan en is een extra training noodzakelijk. Meestal heeft een thuishemodialysepatiënt assistentie nodig. Dit kan uw partner zijn of een verpleegkundig dialyseassistent (VDA) die speciaal daarvoor aan huis komt.

Als u eenmaal thuis dialyseert wordt u poliklinisch begeleid door uw nefroloog en een verpleegkundige van de afdeling Nierziekten.

Waarom kiezen voor thuishemodialyse?

De laatste jaren stappen steeds meer patiënten over op thuishemodialyse. De afdeling Nierziekten stimuleert die overstap, omdat patiënten die thuis dialyseren vaak bewuster met hun nierfalen omgaan. Dat heeft tot gevolg dat zij zelf meer de regie voeren over hun ziekte, wat vaak leidt tot een betere kwaliteit van leven.

De voor- en nadelen van thuishemodialyse

Voordelen:

• U dialyseert niet in een ziekenhuis maar thuis, in uw eigen vertrouwde, rustigere omgeving;
  • U bent zeer nauw betrokken bij uw eigen behandeling. Hierdoor heeft u meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid;
  • U heeft geen reis- en wachttijd.

Nadelen:

• Er zijn mogelijk aanpassingen in huis nodig;
  • U heeft ruimte nodig voor een voorraad dialysebenodigdheden.

Reacties op deze behandeling (0)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Schrijf als eerste een reactie!

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering