SADI

Een SADI-operatie is één van de bariatrische operatietechnieken tegen (extreem) overgewicht. SADI staat voor Single Anastomosis Duodenal Ileal bypass, dit is een Engels medische vertaling van een omlegging van de spijsverteringskanaal door dunne darm in één verbinding vast te zetten op de twaalfvingerige darm.

Mensen met een heel hoog BMI, zogenoemde super obesitas, krijgen in de meeste gevallen eerst een gastric sleeve, een operatie waarbij tweederde van de maag wordt weggehaald. Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt, maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 steken. Is dat het geval dan komen zij na zo’n anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de gastric bypass. Maar bij een voorheen super obese patiënt geeft zo’n operatie te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld.

Bij een SADI blijft de functie van de maagklep intact waardoor de patiënt een beter gevoel van verzadiging behoudt. Tijdens een SADI wordt net na de maagkringspier/maagklep de darm doorgesneden om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Dan blijft er nog zo’n 250 tot 300 centimeter dunne darm over waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.

De SADI wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner. De operatie duurt ongeveer 90 minuten. Een SADI-operatie maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject in het Catharina Obesitascentrum. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

Voor- en nadelen

Omdat een SADI ook risico’s kent zoals diarree en vitamine tekorten, moet er een balans zijn met de nog bestaande gezondheidsrisico’s door overgewicht, eetpatroon van een patiënt en de bereidwilligheid voor het opvolgen van adviezen in het natraject. Dit zal een patiënt in samenspraak met het obesitas behandelteam bekijken.

De voordelen van een SADI zijn:

  • Meer gewichtsverlies na een eerdere gastric sleeve
  • Goede resultaten op langere termijn
  • Goede hersteloperatie na eerdere bariatrische chirurgie zoals maagband/gastric sleeve
  • Gunstig effect op diabetes
  • Verminderen van terugstromen van maaginhoud in de slokdarm

De nadelen van een SADI kunnen zijn:

  • Dumpingklachten/Hypoglykemie. Klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging
  • Vitamine-tekort
  • Anticonceptie niet betrouwbaar
  • Mogelijk minder goede opname van medicatie
  • Diarree
  • Onvoldoende gewichtsverlies

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de SADI bij mensen met een heel hoge BMI, de zogenoemde super obesitas, na een sleeve net dat extra effect kan geven.

Chirurg Drs. Smulder Chirurg Drs. Smulders over SADI

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden