Een operatie in het Catharina Obesitascentrum, zoals een SADI, maakt onderdeel uit van een heel zorgtraject. Dat traject van vijf jaar bestaat uit de screening, een mogelijk voortraject, de operatie en het natraject. Een operatie is nodig om mensen met (extreem) overgewicht de kans te geven hun eigen gezondheid te herstellen.

Wat is een SADI?

De SADI is één van de bariatrische operatietechnieken tegen (extreem) overgewicht. SADI staat voor Single Anastomosis Duodenal Ileal bypass, dit is een Engels medische vertaling van een omlegging van de spijsverteringskanaal door dunne darm in één verbinding vast te zetten op de twaalfvingerige darm.

In april 2016 is er een persbericht verschenen over deze techniek.

Wanneer wordt een SADI uitgevoerd?

Mensen met een heel hoog BMI, zogenoemde super obesitas, krijgen in de meeste gevallen eerst een gastric sleeve, een operatie waarbij tweederde van de maag wordt weggehaald. Door die operatie raken patiënten kilo’s kwijt,  maar hun BMI blijft soms toch boven de 40 steken. Is dat het geval dan komen zij na zo’n anderhalf jaar vaak in aanmerking voor een tweede operatie om ook het spijsverteringskanaal om te leggen. Standaard was dat tot nu toe de gastric bypass. Maar bij een voorheen super obese patiënt geeft zo’n operatie te weinig extra effect. Daarvoor is de SADI-methode ontwikkeld.

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de SADI bij mensen met een heel hoge BMI, de zogenoemde super obesitas, na een sleeve net dat extra effect kan geven."

drs. Smulders chirurg

Hoe wordt een SADI uitgevoerd?

Bij een SADI blijft de functie van de maagklep intact waardoor de patiënt een beter gevoel van verzadiging behoud. Tijdens een SADI wordt net na de maagkringspier/maagklep de darm doorgesneden om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Dan blijft er nog zo’n 250 tot 300cm dunne darm over waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.

De SADI wordt onder algemene verdoving uitgevoerd en verloopt via een kijkoperatie (laparoscopisch). Dat betekent dat er geen grote wond gemaakt wordt, waardoor het herstel sneller verloopt. Ook de littekens die achterblijven zijn kleiner. De operatie duurt ongeveer 90 minuten.

Voor- en nadelen van een SADI

Omdat een SADI ook risico’s kent zoals diarree en vitamine tekorten, moet er een balans zijn met de nog bestaande gezondheidsrisico’s door overgewicht, eetpatroon van een patiënt en de bereidwilligheid voor het opvolgen van adviezen in het natraject. Dit zal een patiënt in samenspraak met het obesitas behandelteam bekijken.

De voordelen van een SADI zijn:

 • Meer gewichtsverlies na een eerdere gastric sleeve;;
 • Goede resultaten op langere termijn;
 • Goede hersteloperatie na eerdere bariatrische chirurgie zoals maagband/gastric sleeve;
 • Gunstig effect op diabetes;
 • Verminderen van terugstromen van maaginhoud in de slokdarm.

De nadelen van een SADI kunnen zijn:

 • Dumpingklachten / Hypoglykemie. Klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging;
 • Vitamine-tekort;
 • Anticonceptie niet betrouwbaar;
 • Mogelijk minder goede opname van medicatie;
 • Diarree;
 • Onvoldoende gewichtsverlies.

Deel deze pagina

Reacties op deze behandeling (2)

Jolanda Bishop

Ik wil iedereen bedanken die na mijn sadi-s operatie de lekkage op tijd hadden gevonden. Ik ben iedereen van de obesitas kliniek ontzettend dankbaar heb wel een langere nasleep gehad, maar ze zijn allemaal heel lief voor me geweest. DANK JULLIE ALLEMAAL

Hannah Ooms

Ik ben dankbaar aan een ieder waar ik mee te maken heb gehad of nog steeds heb. De operatie is nu een jaar geleden en ben meer dan 45 kilo lichter. Ik ben heel slecht ter been en kan heel weinig, ook niet zwemmen door omstandigheden. Dus als ik de kans zou hebben gehad om ook daar nog iets mee te doen was ik zeker nu 20 tot 30 kilo meer kwijt geweest. Toch ook nu val ik nog steeds met beetjes af en de diëtiste staat ook nu nog steeds voor mij klaar om mij te helpen en te blijven zoeken wat goed is voor mij. Het hele team van degene die opereert tot aan de verpleging en de zorg erna heb ik alleen maar positieve en fijne dingen ervaren. Ze waren er gewoon en ook nu zijn ze er nog steeds; als er wat dan ook maar is en ik bel hun, dan zijn ze altijd bereid om mee te kijken naar een oplossing. Zelfs toen ik door omstandighden bijna een maand heb gelegen in het ziekenhuis zijn ze mij iedere dag van het team komen opzoeken om mij te bemoedigen. Heb zoveel warmte en support van hun ontvangen en nog steeds ook van de hoofdchirurg en alle andere chirurgen en nog steeds super support. Ik kan alleen maar goede ervaringen vertellen van de mensen waar ik mee te maken heb en heb gehad. Nog steeds word ik bemoedigd en zijn ze er voor mij. Ze nemen mij met alles heel serieus, met alles staan ze voor mij klaar het is een fijn super team, heel menslijk. Ik voel mij veilig bij hun en ben blij dat ik van hun ervaring mag genieten in alle opzichten ik ben dankbaar dat ik hier ben geopereerd en zou het zo weer doen door exact hetzelfde team. De verpleging op de chirurgische afdeling zijn kundig en benaderen je heel menselijk. Wat kan ik er nog meer van zeggen dan dat ik heel blij bent met hoe het nog steeds gaat. Ik ben dankbaar. Hoop een ieder toch een hart onder de riem te hebben gestoken voor die nog moet of het laat doen. Heel veel kracht en sterkte en dat jullie met artsen en alle andere van het team en verpleging dezelfde ervaring mogen op doen als ik.

Plaats ook uw reactie

Aanhef

Indien u bij ons bent behandeld, hoe waardeert u onze zorg?

Waardering