Santeon ziekenhuizen verbeteren zorg voor patiënten met kanker

Door de uitkomsten van behandelingen onderling te vergelijken hebben zes topklinische opleidingsziekenhuizen, verenigd in de ziekenhuisketen Santeon, de zorg voor patiënten met kanker dit jaar verbeterd. Onder de noemer ‘Zorg voor Uitkomst’ maken de zes ziekenhuizen de uitkomstindicatoren voor behandelingen van onder meer long- en prostaatkanker sinds vorig jaar openbaar op www.zorgvooruitkomst.nl. “En door die uitkomsten te vergelijken kun je van elkaar leren,” aldus Judith Herder, longarts in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein. “Wij hebben bijvoorbeeld de zorg voor onze palliatieve longkankerpatiënten kunnen verbeteren.”

Lees het artikel hierover van het Eindhovens Dagblad: Behandeling kanker verder verfijnen

In het Catharina Ziekenhuis bleek de gehele groep van palliatieve longkankerpatiënten gemiddeld langer te leven dan in het St. Antonius Ziekenhuis. “Samen onderzochten we de mogelijke oorzaak. Het bleek dat het percentage patiënten dat chemotherapie kreeg voorgeschreven nogal verschilde tussen de beide ziekenhuizen,” aldus Judith Herder. In het Catharina Ziekenhuis wordt bij palliatieve longkankerpatiënten vaker chemotherapie gegeven, met enkele maanden langer leven als resultaat. “Nu onderzoeken we binnen Santeon of de gewonnen levensduur voor de patiënten ook kwaliteit van leven brengt,” aldus Herder, die enthousiast is over Zorg voor Uitkomst. “Hiermee kan ik als arts met de patiënt samen nog beter tot een goed afgewogen keuze komen over wat voor hem of haar de beste optie is.”

Betere behandelkeuze

Net als bij longkanker zijn ook bij prostaatkanker verbeteringen doorgevoerd. Er is door de data van de ziekenhuizen samen te voegen een methode, een rekenregel, ontwikkeld die leidt tot een betere behandelkeuze voor patiënten met prostaatkanker. Uroloog Rik Somford van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen: “Bij een patiënt met prostaatkanker is het niet per se zo dat hij aan deze aandoening zal overlijden. Het is dus van belang om goed te kunnen identificeren welke patiënten baat gaan hebben bij een op genezing gerichte behandeling. Is de verwachting dat de behandeling niet bijdraagt aan verlenging van de levensduur, dan is niet-behandelen vaak beter om onnodige bijwerkingen of complicaties te voorkomen.” Met de urologen uit de Santeon ziekenhuizen is op basis van wetenschappelijk literatuur en de beschikbare data een rekenregel ontwikkeld, waarbij rekening gehouden wordt met leeftijd, de agressiviteit van de tumor en met eventuele andere medische aandoeningen. “Zo kom je tot een goede individuele inschatting of een patiënt gebaat is bij een behandeling. Zorg op maat dus!” De rekenregel wordt nu in alle Santeon ziekenhuizen ingevoerd.

Toekomst

In de Santeon ziekenhuizen wordt 10 procent van alle kankerbehandelingen van Nederland uitgevoerd. Naast long- en prostaatkanker hebben de ziekenhuizen dit jaar een start gemaakt met de rapportage van uitkomsten van zorg voor borst- en darmkanker. Santeon streeft ernaar om de sets uitkomstindicatoren een plek te geven in de landelijke registraties en de landelijke benchmark van ziekenhuizen. Door samen te werken ontstaat een nog vollediger en actueler beeld van de uitkomsten van  kankerzorg in Nederland, dat gebruikt kan worden om gezamenlijk de kwaliteit voor de patiënten met kanker te verbeteren.

Voor meer informatie kijk op www.zorgvooruitkomst.nl of www.santeon.nl.

Santeon is de Nederlandse ziekenhuisketen van zes topklinische ziekenhuizen, te weten het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam, Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Martini Ziekenhuis in Groningen. De zes ziekenhuizen werken intensief samen; de medisch specialisten delen kennis en ervaring en kijken bij elkaar in de keuken om van elkaar te leren en verbeteringen van elkaar over te nemen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden