Verwijderen van de baarmoeder

Gynaecologie

Ga direct naar:

In overleg met de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis kan gekozen worden voor een baarmoederverwijdering. Bijvoorbeeld bij klachten die worden veroorzaakt door vleesbomen of endometriose.

Wat is een baarmoederverwijdering?

Bij een baarmoederverwijdering verwijdert de gynaecoloog de baarmoeder. Een baarmoederverwijdering wordt in medische termen een uterusextirpatie of hysterectomie genoemd.

Verloop van een baarmoederverwijdering

De gynaecoloog verwijdert de baarmoeder via de schede (vaginaal), soms in combinatie met een kijkoperatie (laparoscopie), of via de buikwand (abdominaal). Bij een operatie via de buikwand is een horizontale snede (bikinisnede) mogelijk of een verticale snede van de navel naar beneden.

In een enkel geval is het tijdens een baarmoederverwijdering ook noodzakelijk om één of beide eierstokken te verwijderen.

Tijdens de Dutch Technology Week in mei 2019 heeft het Catharina Ziekenhuis live een baarmoederverwijdering met behulp van robotchirurgie uitgezonden. Kijkers konden live vragen stellen aan gynaecoloog dr. Dorry Boll in de operatiekamer. Kijk hieronder de hele operatie terug.

Het laten uitvoeren van een baarmoederverwijdering of het verwijderen van eierstokken kan een ingrijpende beslissing zijn. In het Catharina Ziekenhuis hebben onze gynaecologen hier veel ervaring mee. Samen met u maken we altijd een zorgvuldige afweging.”

prof. dr. Dick Schoot Gynaecoloog

Redenen om de baarmoeder te verwijderen

Er bestaan verschillende redenen voor een baarmoederverwijdering:

• Menstruatieklachten: Hevig bloedverlies, langdurige en onregelmatige menstruaties en/of bloedverlies tussen de menstruaties door.
  • Vleesbomen (myomen): Myomen zijn goedaardige tumoren (spierknobbels) die ontstaan in de wand van de baarmoeder.
  • Endometriose: Bij endometriose bevindt het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, zich ook buiten op de baarmoeder of in de buikholte of in de eierstokken.
  • Adenomyose: Bij adenomyose is het baarmoederslijmvlies dieper dan normaal binnengedrongen in de wand van de baarmoeder.
  • Verzakkingen
  • Baarmoederhalskanker