Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is kanker in de baarmoeder. Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar. Het Catharina Ziekenhuis is het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in deze regio.

Er zijn twee verschillende vormen van baarmoederkanker, namelijk:

  • endometriumcarcinoom: kanker die ontstaat in het slijmvlies (endometrium) binnenin de baarmoederholte
  • uterussarcoom: kanker die ontstaat vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoederwand

De meest voorkomende vorm van baarmoederkanker is endometriumcarcinoom (90-95 procent). Uterussarcoom komt veel minder voor (5-10 procent). Baarmoederkanker moet niet worden verward met baarmoederhalskanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.

Oorzaak

De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Wel is er een aantal factoren bekend die de kans op baarmoederkanker verhogen, zoals hoge bloeddruk, overgewicht en langdurig oestrogeengebruik.

Onderzoek

De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren om tot de diagnose baarmoederkanker te komen.

  • Inwendig onderzoek
  • Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder via de schede)
  • Vaginale echografie
  • Curettage (verkrijgen van weefsel uit de baarmoeder voor onderzoek)

Behandeling

De behandeling van baarmoederkanker bestaat bij de meeste patiënten uit een operatie waarbij de baarmoeder en de eierstokken worden verwijderd. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kunnen ook de lymfeklieren in het bekkengebied en langs de grote lichaamsslagader worden verwijderd. Soms is na de operatie bestraling, chemotherapie of een hormonale therapie nodig. Als genezing onmogelijk blijkt, richt de behandeling zich op het remmen van de ziekte en/of het verlichten van de klachten (palliatieve behandeling).

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden