Wat is baarmoederkanker? 

Baarmoederkanker (ook wel endometriumcarcinoom) is kanker in de baarmoeder. Baarmoederkanker groeit over het algemeen langzaam. In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1700 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De meeste vrouwen zijn tussen de 55 en 80 jaar. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Catharina Ziekenhuis: gespecialiseerd in baarmoederkanker

 • U kunt rekenen op behandeling door een zeer ervaren team aan specialisten en andere zorgverleners.
 • Wij zijn het regionale expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio.
 • Ook als u uw diagnose heeft gekregen in een ander ziekenhuis, kunt u bij ons terecht. Dat geldt ook voor een second opinion.
 • We doen veel onderzoek naar  gynaecologische kanker, zoals baarmoederkanker. Hierdoor krijgt u een behandeling volgens de nieuwste inzichten.
 • Als blijkt dat u baarmoederkanker heeft, beslist u samen met de arts wat voor u de beste behandeling is.

Zorgpad

De behandeling van baarmoederkanker bestaat uit verschillende stappen. Dit behandeltraject noemen wij een zorgpad. U bezoekt tijdens uw behandeling verschillende specialisten en afdelingen. Op deze pagina kunt u de belangrijkste stappen vinden die bij het zorgpad baarmoederkanker horen.

 • Mogelijke symptomen van baarmoederkanker zijn:

  • voor de overgang: onregelmatig bloedverlies tussen de menstruaties door
  • na de overgang: vaginaal bloedverlies of bruinige afscheiding
  • buikpijn
  • gewichtsverlies
  • vermoeidheid
 • Om te bepalen of u baarmoederkanker heeft, doen onze specialisten een aantal onderzoeken. De onderzoeken helpen te bepalen waar de eventuele tumor zich precies bevindt, om wat voor soort tumor het gaat en of er uitzaaiingen zijn.

  Onderzoek

  De gynaecoloog kan verschillende onderzoeken (laten) uitvoeren om tot de diagnose baarmoederkanker te komen.

  De behandeling van baarmoederkanker wordt onder meer bepaald door de tumorkenmerken die vanuit de onderzoeken naar voren komen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld hoe agressief de tumor is.

  Vast aanspreekpunt tijdens uw traject

  Als u onder behandeling bent bij het Catharina Ziekenhuis krijgt u een eigen casemanager. Dit is uw vaste contactpersoon tijdens de hele behandeling in ons ziekenhuis. Vaak is dit een verpleegkundig specialist of consulent. Deze persoon werkt nauw samen met de arts. De casemanagers van de afdeling Gynaecologie kunt u bereiken per mail.

  Persoonlijk behandelplan

  Op basis van de diagnose maken de specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Dit gebeurt tijdens een multidisciplinair overleg. Dat is een vergadering waarbij verschillende medische specialisten samenkomen om uw persoonlijke behandelplan te bespreken. Samen bepalen zij welke behandelingen het best passen bij uw situatie. De kennis van elk specialisme wordt daarbij meegenomen. Bij baarmoederkanker gaat het om de gynaecoloog, internist-oncoloog, chirurg, radioloog, nucleair geneeskundige, radiotherapeut en uw casemanager.

  Onderdeel van het behandelplan is Samen Beslissen. Als u kanker heeft, neemt u in korte tijd moeilijke beslissingen die directe gevolgen hebben voor op uw leven op korte en/of lange termijn. U bespreekt uw situatie en voorkeuren samen met uw arts. Uiteindelijk beslist u samen met uw arts wat voor u de beste behandeling is.

 • De behandeling van baarmoederkanker bestaat voor de meeste patiënten uit een operatie. Tijdens deze operatie worden de baarmoeder en de eierstokken verwijderd. Afhankelijk van het stadium van de ziekte kunnen ook de lymfeklieren in het bekkengebied en langs de grote lichaamsslagader worden verwijderd. Soms is na de operatie bestraling, chemotherapie of een hormonale therapie nodig. 

  Als genezing onmogelijk blijkt, richt de behandeling zich op het remmen van de ziekte en/of het verlichten van de klachten (palliatieve behandeling).

 • Als de behandeling voor baarmoederkanker is afgerond, krijgt u nazorg. U krijgt regelmatig een afspraak bij uw arts of casemanager. Het doel daarvan is het verloop van uw ziekte en mogelijke klachten te vervolgen. Lees meer over nazorg en controle bij baarmoederkanker.

 • Het hebben van kanker heeft grote invloed op uw leven, op meerdere fronten. Bij het Catharina Ziekenhuis kunt u ondersteuning krijgen op verschillende gebieden, zoals psychosociale hulp of fysiotherapie. Het gaat hierbij niet om behandelingen die de ziekte bestrijden, maar bijvoorbeeld om het verlichten van klachten of het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit kan zijn tijdens, maar ook na uw behandeling. Uw casemanager kan u verder helpen als u vragen heeft over deze ondersteunende zorg.

  Seksualiteit en kanker

  Als u kanker heeft, heeft dat invloed op uw leven. Dat kan ook zo zijn op seksueel gebied of in uw relatie. Bijvoorbeeld door de gevolgen van de behandeling of omdat u moe bent. Het kan moeilijk zijn om te gaan met veranderingen in seksualiteit of intimiteit bij kanker. Het is normaal om daar over te praten. Bespreek dit gerust met uw vaste aanspreekpunt of arts. Als het nodig is, kunnen zij u doorverwijzen naar een seksuoloog. U kunt bij een seksuoloog terecht met klachten die samenhangen met uw ziekte. Het gaat dan om problemen op relationeel en seksuologisch gebied.

  Meer informatie over kanker en seksualiteit vindt u via Stichting Olijf.

Vragen over baarmoederkanker?

Bel 040 - 239 93 00
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

Regionaal centrum voor gynaecologische kanker

Om de best mogelijke zorg bij kanker te geven, werken onze specialisten samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners.  

 • Het Catharina Ziekenhuis is het expertisecentrum voor gynaecologische kanker in de regio. De naam van dit centrum is GOCZ (Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid). Binnen deze samenwerking doen we veel behandelingen van en onderzoek naar gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederkanker. Ook hebben de artsen regelmatig overleg over patiënten. Door samen te werken met andere ziekenhuizen leveren we samen topkwaliteit zorg in de regio. De ziekenhuizen waarmee we samenwerken zijn het:  Amphia, Anna Ziekenhuis, Elisabeth–Tweesteden Ziekenhuis, Elkerliek, Jeroen Bosch Ziekenhuis en Máxima MC.
 • Ook is er een samenwerking met Instituut Verbeeten, dit is een centrum voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Daarnaast werkt het Catharina Ziekenhuis op gebied van oncologische gynaecologie samen met RadboudUMC en Maastricht UMC.

Europees netwerk zeldzame vormen van kanker 

Als er bij u sprake is van een zeer zeldzame vorm van eierstokkanker kan het zijn dat we toestemming aan u vragen om uw situatie anoniem te bespreken in het EURACAN oncologisch overleg. Dat is een netwerk van Europese zorgverleners en deskundigen op het gebied van zeldzame kankersoorten, waaraan ook onze artsen deelnemen.

Topklinische zorg

Ons ziekenhuis biedt erkende topklinische zorg op dit vlak. Dit is hooggespecialiseerde zorg die niet elk ziekenhuis biedt. Om dit hoge niveau van zorg te onderhouden en versterken vinden meerdere vormen van (wetenschappelijk) onderzoek plaats. Elke patiënt kan kiezen voor een topklinisch ziekenhuis. De huisarts is op de hoogte van de bijzondere expertise van deze ziekenhuizen en kan zo in overleg met de patiënt gerichter verwijzen. Topklinische zorg betekent altijd: zorg op hoog niveau, vaak unieke zorg, patiëntgericht en met gedreven professionals.

Meer informatie over baarmoederkanker

Screenshot van video
Gynaecoloog-oncoloog Jurgen Piek vertelt over de klachten bij gynaecologische kankersoorten, zoals baarmoederkanker. 

Veelgestelde vragen

 • HPV-vaccinatie is een vaccinatie tegen het humane papillomavirus (HPV). HPV is een virus dat vaak seksueel overdraagbaar is. Dit virus kan leiden tot bepaalde soorten kanker, zoals baarmoederhalskanker, vulvakanker, anus-, peniskanker en keelkanker. De HPV-vaccinatie geeft bescherming tegen bepaalde typen HPV. Deze typen zijn het meest waarschijnlijk om kanker te veroorzaken. De vaccinatie wordt aanbevolen voor jongeren om te helpen het risico op HPV-gerelateerde ziekten te verminderen.

 • Gynaecologische kanker is kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen: baarmoeder, baarmoedermond, schede, schaamlippen en eierstokken.

 • Baarmoederkanker moet niet worden verward met baarmoederhalskanker. Zowel het ziekteverloop als de behandeling van beide ziekten zijn verschillend.

  Baarmoederkanker begint in het slijmvlies van de baarmoeder en is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in de baarmoeder zelf. Baarmoederhalskanker begint in de cellen van de baarmoederhals. Dit is het onderste deel van de baarmoeder dat uitkomt in de vagina.
  De twee soorten kanker hebben verschillende oorzaken, symptomen en behandelingen. Het is belangrijk om regelmatig uitstrijkjes te laten maken om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen. Bij baarmoederkanker is het belangrijk om alert te zijn op symptomen zoals abnormale vaginale bloedingen en pijn in de onderbuik.

 • Bij baarmoederkanker kan erfelijkheid een rol spelen. Bij vrouwen met een familiegeschiedenis van baarmoederkanker of andere geassocieerde kankers kan genetisch onderzoek worden verricht. Zo kijken onderzoekers of er een specifieke mutatie aanwezig is die het risico op baarmoederkanker verhoogt. Preventieve maatregelen kunnen dan worden overwogen, zoals regelmatige controle of een operatie. Ook voor familieleden kan deze kennis belangrijk zijn.

 • De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Wel is er een aantal factoren bekend die de kans op baarmoederkanker verhogen, zoals hoge bloeddruk, overgewicht en langdurig oestrogeengebruik.

 • Er zijn twee verschillende vormen van baarmoederkanker, namelijk:

  • endometriumcarcinoom: kanker die ontstaat in het slijmvlies (endometrium) binnenin de baarmoederholte. Deze vorm van baarmoederkanker komt het meest voor, bij 90-95% van de patiënten.
  • uterussarcoom: kanker die ontstaat vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoederwand. Uterussarcoom komt veel minder voor, bij 5-10% van de patiënten.

   

Staat uw antwoord er niet bij, neem contact op.

Bel 040 - 239 93 00
Catharina Ziekenhuis Logo
Catharina Ziekenhuis

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden