24-uurs bloeddrukmeting cardiologie (Folder)

Cardiologie Catharina Hart- en Vaatcentrum
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

24-uurs bloeddrukmeting cardiologie (Folder)

In overleg met uw arts wordt er bij u een 24-uurs bloeddrukmeting uitgevoerd. Deze meting gebeurt met een speciale meter, die een hele dag en nacht uw bloeddruk registreert. De bloeddruk kan gedurende de dag erg wisselen. Uw medicatie, activiteiten en emoties hebben invloed op uw bloeddruk.

Voor uw arts is het belangrijk inzicht te krijgen in bloeddrukwisselingen tijdens uw dagelijkse bezigheden. Zo kan uw arts de juiste medicatie voorschrijven en de beste behandeling geven. De polikliniekassistente stelt de bloeddrukmeter in voordat zij deze bij u aanmeet. Uw bloeddruk wordt zowel overdag als ’s nachts gemeten.

Overdag wordt de bloeddruk iedere 20 minuten gemeten en vanaf 23.00 uur ’s avonds is dat 1x per uur. De bloeddrukband pompt automatisch op en wordt na de meting automatisch weer leeggelaten. De uitslag van de meting wordt automatisch opgeslagen.

Na 24 uur mag u zelf de bloeddrukmeterband af doen. Wij verzoeken u het kastje dan voor 11.30 uur in te leveren bij de afdeling Hartfunctie.

Wat is belangrijk?

Om een goed beeld te krijgen van uw bloeddruk gedurende de dag is het belangrijk dat u zo veel mogelijk uw normale bezigheden uitvoert. We raden u wel aan om de bloeddrukmeter niet te verwijderen en daarom niet te douchen of baden. U mag zich wel aan de wastafel wassen.

Tijdens het slapen wordt uw bloeddruk ook gemeten, maar minder vaak dan overdag. U mag het kastje op uw nachtkastje leggen of onder uw kussen. Belangrijk is dat de slang niet knikt of afgekneld wordt.

De meting

Op het moment van de meting is het belangrijk dat u uw arm en vingers even stil houdt. Bij veel bewegingen kan het zijn dat er niet goed gemeten wordt. De meter piept dan 1 keer kort. Na 3 minuten wordt de meting opnieuw uitgevoerd.

Bij problemen kunt u tijdens kantoortijden contact opnemen met afdeling Hartfunctie.

Opleidingsziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Wij bieden tal van opleidingsmogelijkheden voor artsen, verpleegkundigen en paramedische beroepen en werken daarin nauw samen met opleidingscentra en –ziekenhuizen in de regio. Dit kan betekenen dat uw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Denk hierbij aan een arts in opleiding tot specialist, een co-assistent of een verpleegkundige in opleiding. Veiligheid is het allerbelangrijkste, daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener. Indien u niet wenst geholpen te worden door een zorgverlener in opleiding, kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder vragen, neem dan contact op met de afdeling Hartfunctie.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis

040 – 239 91 11

www.catharinaziekenhuis.nl

Afdeling Hartfunctie

040 – 239 87 60

Routenummer(s) en overige informatie over de polikliniek Cardiologie vindt u op www.catharinaziekenhuis.nl/cardiologie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden