Catharina Hart- en Vaatcentrum

Al meer dan dertig jaar zijn onze cardiologen, cardiothoracaal chirurgen en vaatchirurgen gespecialiseerd in hart- en vaatoperaties en onderzoek naar hart- en vaatklachten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum heeft zich dan ook ontwikkeld tot een nationaal én internationaal bekend en gerespecteerd specialistisch centrum.

Hart- en Vaatcentrum in cijfers

 • 5000

  Patiënten per jaar
 • 70%

  Patiënten zijn doorverwezen

Samenwerkende specialismen

Binnen het Catharina Hart- en Vaatcentrum werken de beste zorgprofessionals van verschillende medisch specialismen nauw samen voor de beste zorg.

Cardiologie

Cardiologie

De cardiologen in het Catharina Ziekenhuis behandelen per jaar een groot aantal patiënten. Dit maakt dat zij behandelingen herhaaldelijk uitvoeren en hun technieken steeds verfijnder en beter worden: u krijgt dus de beste kwaliteit van zorg.

Cardiothoracale chirurgie

Cardiothoracale chirurgie

Al jaren staat het Catharina Ziekenhuis bekend om haar expertise op het gebied van hart- en longchirurgie. Ziekenhuizen in de regio verwijzen patiënten door voor hartoperaties en behandelmethoden waarvoor specifieke expertise nodig is.

U bent in het Catharina Ziekenhuis verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland. We hebben een bovenregionale functie en werken samen met ziekenhuizen in de regio en daarbuiten. Ongeveer 70% van onze patiënten is voor behandeling verwezen door medisch specialisten uit andere ziekenhuizen.

Door het grote aantal patiënten dat in het hart- en vaatcentrum wordt behandeld, is ook de expertise van andere specialismen die nauw betrokken zijn bij de zorg van hart- en vaatpatiënten van hoog niveau. Het ziekenhuis beschikt bijvoorbeeld over een hoog niveau Intensive Care en OK-complex, waar de expertise aanwezig is om patiënten met complexe hart- en vaataandoeningen de specialistische zorg te bieden die zij nodig hebben.

‘Hart’ klopt in nieuw Hart- en Vaatcentrum

Video is geblokkeerd.

Nieuwste apparatuur én comfort
De specialisten van het Hart- en Vaatcentrum hebben de beschikking over de nieuwste apparatuur, de nieuwbouw kent een slimme indeling en ook aan het comfort van de patiënt is ruimschoots aandacht besteed.

Zorg op één plek
Alle behandelactiviteiten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum zijn geconcentreerd. Op de eerste en tweede verdieping zitten onder meer de hartkatheterisatiekamers (5 kamers), de Hartlounge (16 plekken), de Hartbewaking (12 plekken) en de Medium Care (12 plekken). Patiënten die langer moeten verblijven, worden verpleegd op de Medium Care of de Hartbewaking. Beide afdelingen bevinden zich op dezelfde verdieping. Heel overzichtelijk voor u en uw naasten en voor de zorgverlener, die u snel passende zorg aan kan bieden.

State-of-the-art operatiekamers
Voor complexe hart- en vaatoperaties zijn twee state-of-the-art hybride operatiekamers (OK) beschikbaar op het operatiecomplex. Een hybride OK is een standaard operatiekamer gecombineerd met de allernieuwste beeldtechnieken om tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt te kunnen kijken. Daardoor kunnen onze chirurgen complexe operaties verrichten op een minder belastende manier. De patiënt herstelt sneller en dit verkleint de kans op infecties of een heroperatie.

Hartlounge
Behalve de slimme indeling en de state-of-the-art apparatuur is ook veel aandacht besteed aan het comfort voor de patiënten. Patiënten die een behandeling aan het hart moeten ondergaan, worden voortaan eerst opgevangen op de Hartlounge: een afdeling in het Hart- en Vaatcentrum waar zij worden voorbereid op de ingreep. Ook na de behandeling komen patiënten terug op de Hartlounge waar zij daar onder toezicht van het verplegend personeel bijkomen terwijl ze tv kijken, internetten of aan de loungetafel een magazine lezen. Ook aan de familie van de hartpatiënt is gedacht: het Catharina Hart- en Vaatcentrum beschikt over twee volledig ingerichte familiekamers.

Deel uw ervaring
Deel uw ervaringHet Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.
Vragenlijst polikliniek Cardiologie
Vragenlijst polikliniek Cardiothoracale chirurgie
Vragenlijst polikliniek Chirurgie en Vaatlab
Vragenlijst afdeling Hartfunctie
Vragenlijst Eerste Harthulp
Vragenlijst Hartbewaking (CCU)

Research & Development
Het Catharina Hart- en vaatcentrum is een vertrouwd adres voor het behandelen van hartklachten. Ook investeren wij veel in opleiding en onderzoek. We werken continu aan de verbetering van nieuwe en patiëntvriendelijke behandeltechnieken.

Wetenschap
Om dit te realiseren, is wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. Het Catharina Hart- en vaatcentrum beschikt hiervoor over een eigen afdeling Research & Development waar wij permanent bezig zijn met onderzoek naar nieuwe behandelmethoden en medicijnen. Dat doen we ook in samenwerking met collega’s van andere ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven. Dit alles om uw klachten zo efficiënt mogelijk te kunnen behandelen en om nieuwe behandelmogelijkheden te ontwikkelen.

Zowel nationaal als internationaal staat de afdeling Research & Development zeer hoog aangeschreven. Wij verlenen jaarlijks onze medewerking aan ongeveer tientallen onderzoeken, waarvan de meeste doorlopen over een langere periode. De onderzoeksresultaten worden regelmatig gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschriften. Ieder jaar werkt een groot aantal patiënten mee aan de onderzoeken, die vaak wereldwijd worden uitgevoerd. Immers: nieuwe behandelmethoden en medicijnen moeten uitgebreid worden getest voordat ze algemeen mogen worden ingevoerd. De wetenschappelijke publicaties van onze specialisten vindt u terug op PubMed.

Neem een 360º kijkje op onze afdeling

Hartcatheterisatiekamer (HCK)
Het Catharina Hart- en vaatcentrum is in Nederland een vooraanstaande partij in het ontwikkelen en toepassen van nieuwe behandelmethoden. Speciaal hiervoor hebben we vijf moderne hartcatheterisatiekamers (HCK’s). Hier vindt topklinische zorg plaats op diverse specialistische gebieden.

Onze specialisten gebruiken de hartcatherisatiekamers voor:

 • Transcatheter Aortic Valve Implementation (TAVI): percutane aortaklep vervanging/implantatie via de liesslagader.
 • Transcatheter Hartklep Interventies (THI): techniek voor de vervanging van hartkleppen bij mensen die niet meer kunnen worden geopereerd.
 • Elektrofysiologisch Onderzoek (EFO) en katheterablatie: het zoeken naar de oorzaak van hartritmestoornissen en het behandelen ervan.
 • Hartcatheterisatie (CAG): het opsporen van kransslagadervernauwing.
 • Dotterbehandelingen: het oplossen van een vernauwing in kransslagaders.
 • Het implanteren van ICD’s en pacemakers: een ICD is een klein apparaatje dat hartritmestoornissen verhelpt.

Catharina Hart- en Vaatcentrum

Veel gestelde vragen

 • Komt u bij de cardioloog, dan bespreekt deze specialist met u wat voor u de beste behandeling is. Stelt de cardioloog een hartoperatie voor, dan wordt de behandeling voortgezet door de cardiothoracaal chirurg. Deze bespreekt samen met u welke operatie het beste resultaat oplevert. Na de opname neemt de cardioloog de behandeling weer over.

   

 • De klachten bij boezemfibrilleren beginnen meestal aanvalsgewijs: de klachten komen op en verdwijnen vanzelf. Soms duurt zo’n aanval een paar minuten, soms een uur of een dag. In de loop van de tijd komen de aanvallen vaker terug en/of duren ze langer. Uiteindelijk kan het boezemfibrilleren chronisch worden en is er constant sprake van een verstoord en versneld hartritme.

 • De meest voorkomende oorzaken van boezemfibrilleren zijn achterliggende hartproblemen, aderverkalking, een hoge bloeddruk en een te snel werkende schildklier. Vaak is het ook een kwestie van slijtage van het hart. Fanatieke sporters hebben vanwege de belasting van hun hart meer kans op boezemfibrilleren. Serieus overgewicht, roken en veel alcohol vergroten het risico ook.

 • Er bestaan zeldzame, erfelijke varianten van boezemfibrilleren. Die openbaren zich meestal al op jonge leeftijd. Boezemfibrilleren boven de 60 is vaak het gevolg van ouderdom of van andere lichamelijke problemen.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden