Catharina Hart- en Vaatcentrum
Wij zijn een toonaangevend topklinisch centrum dat gespecialiseerd is in het verlenen van hoogwaardige complexe zorg op het gebied van cardiologie, cardiothoracale chirurgie, vaatchirurgie en vasculaire neurologie.
Hart- en Vaatcentrum in cijfers
-
30.000hart- en vaatpatiënten per jaar
-
8.500ingrepen per jaar
-
3.700dagbehandelingen per jaar
-
4hoogleraren
Samenwerkende specialismen
Om ervoor te zorgen dat onze patiënten de best mogelijke zorg ontvangen, zijn we intern georganiseerd als een netwerk van specialisten. Deze samenwerking tussen verschillende disciplines stelt ons in staat om complexe gevallen grondig te onderzoeken en op maat gemaakte behandelplannen te ontwikkelen. Ons multidisciplinaire team van medisch specialisten, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel werkt nauw samen om de best mogelijke uitkomsten voor onze patiënten te garanderen.
Bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum staat de patiënt altijd centraal. We begrijpen dat hart- en vaatziekten ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor uw leven en uw dierbaren. Daarom bieden we niet alleen de beste medische zorg, maar ook persoonlijke ondersteuning en begeleiding gedurende het hele behandeltraject.
Wij streven ernaar om u een betere kwaliteit van leven te bieden en u te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid. Of het nu gaat om preventieve zorg, diagnostiek, behandeling of revalidatie, ons ervaren team staat voor u klaar.
State-of-the-art
Door het grote aantal behandelingen in het Catharina Hart- en Vaatcentrum is de expertise van andere specialismen die nauw betrokken zijn bij de zorg van hart- en vaatpatiënten ook van hoog niveau. Zo hebben we een kwalitatief hoogwaardig Intensive Care en OK-complex, waar we patiënten met complexe hart- en vaataandoeningen de specialistische zorg kunnen bieden die zij nodig hebben. Met de allernieuwste beeldtechnieken kunnen chirurgen tijdens een operatie in het lichaam van de patiënt kijken. Zo kunnen zij complexe operaties verrichten op een minder belastende manier. De patiënt herstelt sneller en dit verkleint de kans op infecties of een heroperatie.
Wat maakt het Catharina Hart- en Vaatcentrum bijzonder?
Onze focus ligt niet alleen op het leveren van uitstekende patiëntenzorg, maar ook op het bevorderen van opleiding en (wetenschappelijk) onderzoek. We geloven dat medische vooruitgang cruciaal is om de behandeling van hart- en vaatziekten continu te verbeteren. Daarom zijn we voortdurend bezig met het uitvoeren van onderzoek om de nieuwste technieken en behandelingen te ontwikkelen. Dit doen we samen met collega’s van andere ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven.
Wij geloven ook dat patiënten een essentiële rol spelen in wetenschappelijk onderzoek en technische innovatie. Als patiënt bij het Catharina Hart- en Vaatcentrum kunt u worden gevraagd deel te nemen aan wetenschappelijke onderzoeken die gericht zijn op het verkennen van nieuwe behandelingsmethoden of het verbeteren van bestaande therapieën. Uw deelname aan deze onderzoeken draagt bij aan het vergroten van onze kennis en helpt ons om de zorg voor toekomstige patiënten te verbeteren.
We nodigen u uit om meer te ontdekken over ons centrum en de betrokken specialismen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft of als u een afspraak wilt maken. De medewerkers binnen het Catharina Hart- en Vaatcentrum staan voor u klaar met de beste zorg en expertise op het gebied van hart en vaatzorg. Samen werken we aan een gezonde toekomst!
Catharina Hart- en Vaatcentrum
Veelgestelde vragen
-
Is een hartoperatie de beste behandeling?
Komt u bij de cardioloog, dan bespreekt deze specialist met u wat voor u de beste behandeling is. Stelt de cardioloog een hartoperatie voor, dan wordt de behandeling voortgezet door de cardiothoracaal chirurg. Deze bespreekt samen met u welke operatie het beste resultaat oplevert. Na de opname neemt de cardioloog de behandeling weer over.
-
Heeft u continu klachten bij boezemfibrilleren?
De klachten bij boezemfibrilleren beginnen meestal aanvalsgewijs: de klachten komen op en verdwijnen vanzelf. Soms duurt zo’n aanval een paar minuten, soms een uur of een dag. In de loop van de tijd komen de aanvallen vaker terug en/of duren ze langer. Uiteindelijk kan het boezemfibrilleren chronisch worden en is er constant sprake van een verstoord en versneld hartritme.
-
Hoe ontstaat boezemfibrilleren?
De meest voorkomende oorzaken van boezemfibrilleren zijn achterliggende hartproblemen, aderverkalking, een hoge bloeddruk en een te snel werkende schildklier. Vaak is het ook een kwestie van slijtage van het hart. Fanatieke sporters hebben vanwege de belasting van hun hart meer kans op boezemfibrilleren. Serieus overgewicht, roken en veel alcohol vergroten het risico ook.
-
Is boezemfibrilleren erfelijk?
Er bestaan zeldzame, erfelijke varianten van boezemfibrilleren. Die openbaren zich meestal al op jonge leeftijd. Boezemfibrilleren boven de 60 is vaak het gevolg van ouderdom of van andere lichamelijke problemen.