Duplexonderzoek van de bekkenslagader (arteria iliaca) (Folder)

Chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Duplexonderzoek van de bekkenslagader (arteria iliaca) (Folder)

Er is voor u een afspraak gemaakt voor een duplexonderzoek van de bekkenslagader (arteria Iliaca) op het Vaatlaboratorium. Dit is een echografisch onderzoek waarbij deze buikslagader met behulp van geluidsgolven in beeld wordt gebracht. Ook kan op deze manier de bloedstroom worden gemeten. Wij hopen dat u zich met behulp van deze folder goed kunt voorbereiden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

Voorbereiding

Uw darmen liggen gedeeltelijk voor de te onderzoeken slagader. Om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen zijn enkele voorbereidingen van belang. Wij vragen u de dag voorafgaand aan het onderzoek het onderstaande voedingsvoorschrift te volgen. Dit gaat gasvorming tegen.

Vermijd het gebruik van:

  • koolsoorten en peulvruchten, zoals bonen, erwten, kapucijners en maïs of soep waarin deze verwerkt zijn;
  • uien, paprika, spruiten, prei en knoflook;
  • koolzuurhoudende drank en kauwgom;
  • nicotine (vanaf 24.00 uur).

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn, dit betekent dat u vanaf 24.00 uur niets meer mag eten, drinken en roken. Medicijnen mag u innemen met een slokje water. Gebruik op de dag van het onderzoek géén kauwgom.

Indien bij u het onderzoek ’s middags plaatsvindt mag u een licht ontbijt gebruiken met thee. U mag geen koffie drinken.

Als u diabetespatiënt bent mag u de ochtend van het onderzoek een licht ontbijt gebruiken. Bijvoorbeeld twee beschuiten met jam en/of rookvlees en een kopje slappe thee. U mag geen koffie drinken.

Het onderzoek vindt plaats op het Vaatlaboratorium.

Als er niemand aanwezig is achter de balie mag u in de wachtruimte plaatsnemen. Voordat het onderzoek begint vragen wij u om het te onderzoeken lichaamsdeel te ontkleden.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant van de afdeling. Gedurende het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. De laborant brengt een gelei aan op de huid. Dit is om een goede geleiding van de geluidsgolven te krijgen. Daarna gaat de laborant met een apparaatje over de huid, waardoor de bloedvaten (in kleur) op het beeldscherm van het echoapparaat zichtbaar zijn. Het kan noodzakelijk zijn dat de laborant met dit apparaatje wat op uw buik moet drukken. Eventueel is uw bloedstroom tijdens het onderzoek ook hoorbaar. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten voor één buikslagader rechts of links.

Uitslag

Het resultaat van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij het volgende polikliniekbezoek.

Verhinderd

Als u om dringende redenen uw afspraak niet kunt nakomen, dan dient u tenminste één dag voor het onderzoek contact op te nemen met de afdeling.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met het Vaatlaboratorium.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
Telefoon 040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Vaatlaboratorium
040 – 239 87 80

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden