Onderzoeken met MOVIPREP voorbereiding bij Diabetes Mellitus (Insuline) (Folder)

Inwendige geneeskunde
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Onderzoeken met MOVIPREP voorbereiding bij Diabetes Mellitus (Insuline) (Folder)

U komt binnenkort naar het Catharina Ziekenhuis voor een onderzoek waarbij voorbereiding (laxeren) met MOVIPREP noodzakelijk is.

Onderzoeken met MOVIPREPvoorbereiding hebben bij mensen met diabetes invloed op de bloedglucosespiegel omdat het eetpatroon tijdelijk wijzigt. Daarom moet u uw medicijngebruik tijdelijk aanpassen. Om eventuele problemen te voorkomen is het belangrijk dat u de richtlijnen in deze folder goed leest en opvolgt.

Tip: Neem voldoende diabetesmaterialen mee zoals uw bloedglucosemeter, insulinepen, naaldjes, bloedglucosestrips en druivensuiker.

Adviesschema insuline injectie

Bij de voorbereidingen van het onderzoek met MOVIPREP krijgt u een tijdelijk voedingsadvies. Door dit voedingsadvies worden tijdelijk minder koolhydraten dan normaal gebruikt. Afhankelijk van het insulineschema op de volgende pagina’s hoeft u uw insuline wel of niet te injecteren. De aanpassingen in uw medicatie zijn afhankelijk van uw diabetesbehandeling en het moment van laxeren en of nuchter zijn.

Indien u naast uw insuline ook tabletten en/of Byetta of Victoza voor uw diabetes gebruikt, verwijzen we u naar de folder: ‘Onderzoek met MOVIPREPvoorbereiding bij diabetes mellitus (tabletten, Byetta of Victoza)

Wat u verder moet weten

Vanaf het moment van het starten met de voorbereidingen van het onderzoek tot na het onderzoek, is het van belang om regelmatig uw bloedglucosewaarden te meten, want ‘meten is weten’. Mocht u ondanks de goede voorbereiding toch last krijgen van hypoverschijnselen, dan neemt u vier tabletten druivensuiker in om de bloedglucosewaarden weer te laten stijgen. Na een half uur meet u de bloedglucosewaarde opnieuw en herhaalt u zonodig het innemen van de druivensuiker. Een te lage bloedglucosewaarde tijdens de voorbereidingen met MOVIPREP kan eventueel ook opgevangen worden met heldere vruchtensappen.

Bij twijfel of vragen kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Onze contactgegevens staan achter in deze folder vermeld.

Let op: Inname van een grote hoeveelheid vruchtensap of het volgen van een vloeibaar dieet kan de bloedglucosewaarden tijdelijk verhogen.

Let bij de schema’s  goed op de tijd waarop u de afspraak heeft.

Druivensuiker meenemen op de dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek neemt u druivensuiker mee. Mocht u last krijgen van hypoverschijnselen (lage bloedsuiker), neemt u 4 tabletten druivensuiker in om de bloedglucosewaarden weer te laten stijgen.

Indien u beschikt over een bloedglucosemeter meet u uw bloedglucosewaarde en neemt u, als uw bloedglucosewaarde te laag is, 4 tabletten druivensuiker in om de bloedglucosewaarden weer te laten stijgen. Zo nodig herhaalt u dit na 30 minuten.

Krijgt u ondanks de juiste voorzorgsmaatregelen toch hypoverschijnselen (honger, beven, zweten, een trillerig gevoel, bleekheid, wazig zien, hoofdpijn en duizeligheid) of een bloedglucosewaarde lager dan 4.0 mmol/l, drink dan één glas limonade gemaakt van één deel limonadesiroop en drie delen water. Ook kunt u 20 gram druivensuiker gebruiken (bijvoorbeeld Dextro energy).

U doet er goed aan druivensuikertabletten mee te nemen wanneer u voor het onderzoek naar het ziekenhuis komt. Mochten de voorzorgsmaatregelen onverhoopt niet toereikend zijn, dan heeft u toch iets bij de hand om een hypo te behandelen.

Hervatten van uw normale medicijngebruik

Als u weer normaal mag eten en drinken kunt u de gebruikelijke dosering tabletten,Byetta, Bydureon of Victoza voor de eerstvolgende maaltijd weer gaan innemen en/of injecteren. U hoeft de ochtenddosering tabletten of Byetta die u normaal gesproken inneemt of injecteert niet in te halen.

Vragen           

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw eigen diabetesverpleegkundige of met de diabetesverpleegkundigen in het Catharina Ziekenhuis.

Contactgegevens

De diabetesverpleegkundigen in het Catharina Ziekenhuis kunt u telefonisch bereiken op maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 09.30 uur en van 11.30 uur tot 12.30 via telefoonnummer 040 – 239 59 22


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden