Zaadonderzoek (Folder)

Laboratorium
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Zaadonderzoek (Folder)

Uw arts heeft een zaadonderzoek (of semen-analyse) aangevraagd. Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat u deze folder doorleest én de vragen aan het eind invult.

Doel van het onderzoek

Bij een zaadonderzoek wordt uw zaad onder een microscoop bekeken. We kijken dan naar het aantal zaadcellen en de mate waarin ze bewegen. Bij een kinderwens heb je bijvoorbeeld veel beweeglijke zaadcellen nodig en na een sterilisatie (vasectomie) wil je juist geen zaadcellen meer zien. Bij een kinderwens bestuderen we ook of de spermacellen aan elkaar plakken en of ze een afwijkende vorm hebben.

De uitslag wordt beïnvloed door koorts, medicijngebruik of het gebruik van veel alcohol. Ook als u een ziekte heeft, kan dit de kwaliteit van het zaad beïnvloeden. Als dit voor u geldt, vermeld dit dan op de laatste bladzijde bij “bijzonderheden”.

Wat moet u thuis doen?

Voor het onderzoek is het nodig, dat u het zaad binnen één uur op het laboratorium inlevert. U moet dus rekening houden met het tijdstip waarop u het zaad produceert. Als u ver van het ziekenhuis woont, is er een mogelijkheid om het zaad in het ziekenhuis te produceren.

Om de kwaliteit van het zaad zo optimaal mogelijk te laten zijn is het noodzakelijk dat u 2 tot 4 dagen geen zaadlozing heeft gehad.

Als u zaad in moet leveren, krijgt u een speciaal potje mee om uw zaad in op te vangen. Ook krijgt u een sticker mee met o.a. uw naam, geboortedatum en adres.

Plak de sticker met uw persoonsgegevens op het potje.

Produceren van zaad

Het zaad kan het beste verkregen worden door masturbatie, dat wil zeggen zelfbevrediging met de hand. Andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek. Om een zo goed mogelijke kwaliteit van het zaad te verkrijgen en om het zo goed mogelijk te houden, neemt u de volgende maatregelen:

  • Reinig de penis van te voren goed met water en droog goed af.
  • Gebruik geen condoom, omdat deze zaaddodende middelen bevat.
  • Raak de binnenkant van het potje niet aan met de handen, omdat dit steriel is.
  • Vang de totale hoeveelheid zaad die u opwekt op in het potje.
  • Sluit het potje met het schroefdeksel en draai deze goed vast.
  • Zorg dat het potje tussen de 20° en 35 °C blijft (binnenzak). Snel afkoelen is slecht voor de kwaliteit van het zaad.
  • Vul de vragenlijst achter in deze folder in en neem deze mee als u het zaad gaat inleveren.

Waar en hoe levert u het zaad in?

Het is van grootste belang dat het zaad zo snel mogelijk en binnen één uur na de zaadlozing wordt ingeleverd. Zorg dat het potje tussen de 20° en 35 °C blijft (binnenzak). Vul de Vragenlijst zaadonderzoek in. Lever de vragenlijst samen met het potje, van maandag t/m vrijdag* tussen 8.00 u en 9.00 u in bij de balie van het laboratorium. * op feestdagen is de balie gesloten

De uitslag

De uitslag van het zaadonderzoek krijgt u van uw arts.

Vragen

Als iets niet duidelijk is, aarzelt u dan niet met het stellen van vragen aan uw behandelend arts of aan de medewerkers van de polikliniek. Zij beantwoorden graag uw vragen.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Algemeen Klinisch Laboratorium
040 – 239 86 12

Routenummer(s) en overige informatie over het Algemeen Klinisch Laboratorium kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/algemeen-klinisch-laboratorium


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden