Prosper koplopercentrum voor robot prostaatkankerzorg

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Radboudumc werken al sinds 2013 met elkaar samen voor de beste behandeling van prostaatkanker voor de patiënt, waarbij de prostaatverwijdering plaatsvindt op één centrale locatie: CWZ in Nijmegen. Na jarenlang achter de schermen continu verbeteringen te hebben geboekt, is deze intensieve samenwerking vanavond bekrachtigd met een officiële naam: Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken.

Urologen uit drie ziekenhuizen voeren samen alle operaties uit met de Da Vinci robot op de Prosper-locatie CWZ. Ze hebben zich de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in prostaatkankeroperaties en hebben ervaring opgedaan in toonaangevende centra in Europa en Amerika. Dit heeft geleid tot betere resultaten voor de patiënt. Zo is bijvoorbeeld het aantal positieve snijvlakken met 10 procent afgenomen en is het percentage patiënten die drie maanden na de operatie weer volledig continent is gestegen van 20,5 naar 45,8 procent.

Top drie

De urologen hebben tot nu toe meer dan 2000 robotoperaties uitgevoerd waarmee het centrum tot de top drie van Nederland behoort. “Doordat we de afgelopen jaren alle kennis en kunde hebben gebundeld, weten we meer, kunnen we meer en bereiken we véél meer. In het prostaatkankercentrum wordt geopereerd met het nieuwste type operatierobot in een hiervoor speciaal gebouwde operatiekamer”, vertelt CWZ-uroloog dr. Jean-Paul van Basten.

Concentratie van zorg

Door prostaatkankerzorg te concentreren binnen Prosper, krijgen patiënten toegang tot betere behandelmogelijkheden. Uroloog dr. Eric Vrijhof van het Catharina Ziekenhuis: “Voordeel voor de patiënt is dat hij door de eigen vertrouwde uroloog geopereerd wordt en bij deze uroloog na de operatie ook onder behandeling blijft, in het eigen ziekenhuis. Alleen de operatie vindt plaats op de locatie CWZ in Nijmegen. Door deze concentratie van zorg, behandelen we op jaarbasis meer patiënten met dezelfde aandoening. Dat leidt tot meer ervaring bij artsen en verpleegkundigen.”

Zenuwsparend

In het prostaatkankercentrum wordt zo veel mogelijk zenuwsparend geopereerd. “Door te opereren met de Da Vinci robot zijn er minder risico’s. De chirurg heeft een vergroot driedimensionaal zicht en de instrumenten zijn beweeglijker. De operatie kan daardoor nauwkeuriger en zorgvuldiger worden uitgevoerd. Hierdoor sparen we nog beter de zenuwbundels, die belangrijk zijn voor erectiebehoud. Door goed zicht op de plasbuis kunnen we waterdichte verbindingen maken met de blaas voor een optimaal continentieresultaat. Het bloedverlies is beduidend minder en de operatie is veel minder ingrijpend”, aldus uroloog dr. Michiel Sedelaar van het Radboudumc. “Door de jarenlange samenwerking is de ervaring en de het kennisniveau binnen het centrum hoog. We streven naar oncologische en functionele uitkomstresultaten die vergelijkbaar zijn met andere topcentra in Europa.”

Koploperziekenhuis

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is bij mannen de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Per jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland prostaatkanker. Prosper prostaatkankercentrum is samen met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam door Zilveren Kruis, de Prostaatkankerstichting en NFK aangewezen als één van de drie koploperziekenhuizen voor prostaatkankeroperaties in Nederland.

Meer informatie over Prosper vindt u op www.prosperklinieken.nl.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden