PSV’er Depay levert topprestatie met bestralingsmasker uit Catharina Ziekenhuis

 
 
Video masker voor PSV-speler Memphis Depay

Gemaskerde uitblinker Memphis Depay brengt PSV naar tweede plaats’, ‘Held met masker’ en ‘Zorro dolt Roda JC‘ zijn zomaar wat krantenkoppen en tweets naar aanleiding van het optreden van PSV-aanvaller Memphis Depay tegen Roda JC (3-1). Het moge duidelijk zijn; de snelle flankspeler speelde zaterdagavond niet alleen een ijzersterke wedstrijd, hij droeg ook een opvallend en bijzonder masker.

Depay droeg deze bescherming om te voorkomen dat zijn beschadigde oogkas – een week eerder opgelopen in de wedstrijd tegen Vitesse – nog meer schade opliep. Maar behalve dat het masker er spectaculair en dreigend uitziet, zit er een bijzonder verhaal achter. Dit soort maskers wordt normaal gesproken namelijk niet gemaakt voor sporters, maar voor kankerpatiënten.

Het zogenoemde elektronenmasker komt uit het Catharina Kanker Instituut, waar patiënten die plaatselijk met elektronen op het hoofd bestraald moeten worden een op maat gemaakt masker krijgen aangemeten. Dit elektronenmasker sluit perfect aan om het hoofd en zorgt daarom niet alleen voor bescherming van de beschadigde oogkas, maar is ook de meest comfortabele oplossing.

In het Catharina Ziekenhuis wordt dagelijks met deze techniek gewerkt, maar slechts zelden komt de oncologie-expertise ook van pas in de sportwereld. Na oud-PSV’er Stanislav Manolev en tophockeyers Marcel Balkestein en Thijs Maartens is Depay de vierde sporter die wegens een hoofdblessure met zo’n masker speelde.

Het Catharina Kanker Instituut is gespecialiseerd in het maken van elektronenmaskers. Jaarlijks gebeurt dit bij zo’n 30 patiënten. Daarnaast maakt het ziekenhuis elk jaar 500 maskers voor patiënten die worden bestraald vanwege kankertumoren in het hoofd en de hals. De maskers kunnen worden vastgeklikt aan de behandeltafel, zodat de patiënt bij iedere bestraling exact in dezelfde houding ligt en dus exact op dezelfde plek kan worden bestraald.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden