Seks helpt niet om prostaatkanker te voorkomen (en nog meer vragen en antwoorden)

Uroloog Eric Vrijhof van het Catharina Kanker Instituut was in verband met Movember te gast in de studio van Omroep Brabant. Kijkers konden hem vragen stellen over prostaatkanker. In een klein half uur behandelt hij tal van vragen over dit onderwerp.

In de maand november wordt op allerlei manieren extra aandacht besteed aan prostaatkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, namelijk in zo’n 20 procent van de gevallen.

Vragen als ‘Is prostaatkanker erfelijk’ en ‘wat zijn de symptomen’ behandelt Eric Vrijhof in onderstaande video: 

Alles wat je wil weten over prostaatkanker!

Hieronder een kleine greep uit de vragen aan Eric Vrijhof:

Is het nodig om ieder jaar bloedonderzoek te laten doen als je genezen bent verklaard? “Nee, dat is helemaal niet nodig. De mensen met familieleden die prostaatkanker hebben of hebben gehad, moeten er wel kien op zijn.”

Ik ben 62, heb geen klachten, maar wel een broer die prostaatkanker heeft gehad. Desondanks vindt mijn huisarts het niet nodig om(preventief)  onderzoek te laten doen. Heeft hij gelijk? “Ik denk dat de huisarts gelijk heeft. Door één familielid met prostaatkanker hoor je niet direct tot de risicogroep. Zijn het drie familieleden, dan is dat een ander verhaal en is het goed je te laten onderzoeken.”

Is het alarmerend als de PSA waarden sterk schommelen? “Schommelingen zijn juist niet alarmerend en zeker geen reden om je zorgen te maken. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen en is een eiwit dat, onder normale omstandigheden, in geringe mate in het bloed zit. Een normale waarde voor mannen tussen de 55 en 65 is 2.” 

Welke groep mannen heeft het meest kans prostaatkanker te krijgen? “Dit zijn de mannen tussen de 50 en 70 jaar.”

Is het waar dat als je veel seks hebt, je minder kans hebt op prostaatkanker? “Nee, hoe seksueel actief je ook bent, het is absoluut niet aangetoond dat dit een gunstig effect heeft.”

Bron: Omroep Brabant

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden