Trauma Centrum: patiënten Spoedeisende Hulp krijgen vaker ‘roesje’

Het televisieprogramma Trauma Centrum op SBS6 geeft van maandag tot en met vrijdag dagelijks om 20.00 uur een inkijkje in het leven van patiënten en het ziekenhuispersoneel van het Catharina Ziekenhuis. In de aflevering van vanavond vertelt Spoedeisende Hulp arts Gaël Smits over sedatie op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Catharina Ziekenhuis. 

Patiënten op de Spoedeisende Hulp krijgen vaker een roesje. “Behandelingen waarbij de zogenaamde ‘procedurele sedatie’ wordt toegepast zijn bijvoorbeeld het zetten van een gewricht uit de kom zoals een schouder of een heup, maar ook voor het behandelen van een grote wond kunnen we kiezen voor sedatie. Dat zijn behandelingen die erg veel pijn doen, zelfs als we met sterke pijnstillers werken. Op het moment dat patiënten voor een korte tijd in een sedatie toestand worden gebracht, zorgt dat ervoor dat én wij makkelijker en sneller kunnen behandelen én de behandeling voor patiënten veel draaglijker is”, legt Smits uit. Als ze wakker worden uit de ‘slaap’ hebben ze niks van de procedure gemerkt. “Zeker bij kinderen levert dit veel voordelen op. In diverse ziekenhuizen wordt het kind nog in de houtgreep genomen tijdens een behandeling. Het is voor de hulpverlener haast onmogelijk om bijvoorbeeld te hechten in het gezicht. En de kinderen hebben een trauma voor het leven.”

Volledig in slaap

Maar hoe werkt het. “Bij binnenkomst krijgt de patiënt pijnstilling door een infuus of met een spray in de neus. We vertellen de patiënt dat we hem, als dat nodig is, volledig in slaap kunnen maken op de SEH. Dat werkt geruststellend. Bij sommige ingrepen die niet te pijnlijk zijn, is dit genoeg, bijvoorbeeld een schouder uit de kom. Bij andere ingrepen, gaan we direct over tot sedatie. Als SEH-arts word je opgeleid om deze methode toe te passen volgens vaste veiligheidsmaatregelen”, aldus Smits.

Sedatie in het Catharina Ziekenhuis

Sedatie is een actueel onderwerp in de geneeskunde. In toenemende mate wordt gekeken naar manieren om pijnlijke procedures voor de patiënt draaglijker te maken. Ook op andere afdelingen in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld een scopie door MDL-artsen. “Vanzelfsprekend gaat er altijd een zorgvuldige afweging aan vooraf. Binnen het Catharina Ziekenhuis is er goed overleg tussen alle specialismen die sedatie toepassen. Samen werken om optimale en veilige zorg te bieden aan de patiënt is de basis”, benadrukt Smits.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden