Twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker voortaan vergoed

Twee nieuwe soorten medicijnen tegen kanker worden voortaan in het basispakket vergoed. Hiervoor heeft minister Bruno Bruins prijsafspraken gemaakt met de fabrikanten. Dit is goed nieuws voor onze borst- en longkankerpatiënten.

Het ene medicijn is voor de behandeling van een specifiek type longkanker (Durvalumab), het andere voor verschillende soorten borstkanker (abemaciclib). Zo’n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

Ruimere keuze

Internist-oncoloog dr. Birgit Vriens van het Catharina Kanker Instituut is blij met deze ontwikkeling. “Het is niet zo dat we eerst ‘misgrepen’, maar de keuze voor patiënten wordt groter. En dat is prettig. Want de ene patiënt reageert beter op het ene medicijn, terwijl een andere patiënt net even wat minder bijwerkingen heeft bij een andere keuze”, zegt dr. Vriens.

Meerwaarde

Ook longarts-oncoloog dr. Ben van den Borne juicht de ontwikkeling toe. “We schreven Durvalumab al voor. Het is een duur medicijn dat de patiënt tot nu toe zelf moest betalen. Voor onze patiënten is het echt een meerwaarde dat per 1 september dit medicijn nu ook gewoon wordt vergoed”, benadrukt dr. Van den Borne.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden