Update: Nieuwe uitbraak van coronavirus op een afdeling in het Catharina Ziekenhuis

Ook de afdeling Chirurgie van het Catharina Ziekenhuis heeft sinds vandaag te maken met een uitbraak van het coronavirus. Onlangs werd op die afdeling één patiënt positief getest. Na een uitgebreid ring-onderzoek testten vandaag nog vier patiënten en drie medewerkers positief.

Het ziekenhuis heeft direct maatregelen genomen. Alle patiënten op de afdeling Chirurgie, die bestaat uit twee afdelingen op één etage, worden per direct in cohort verpleegd. Dat wil zeggen dat op die twee afdelingen dezelfde maatregelen worden genomen als op een corona-afdeling. Het ziekenhuis heeft op deze afdelingen ook een opnamestop ingesteld.

Of het om de zeer besmettelijke Britse variant gaat, is nog niet bekend. Dat wordt onderzocht. De positief geteste medewerkers en medewerkers met mogelijke coronaklachten zijn thuis in quarantaine, conform het beleid van het ziekenhuis en van de Rijksoverheid.

“We hebben vandaag helaas opnieuw te maken met een corona-uitbraak op een afdeling. We leven mee met de patiënten en de medewerkers die nu te maken krijgen met deze besmetting”, aldus Nardo van der Meer, voorzitter van de Raad van Bestuur. Wel staat vast dat de uitbraak eerder bij de afdeling Cardiothoracale Chirurgie en nu de Chirurgie los van elkaar staan. “Wat we in ons ziekenhuis zien gebeuren is exemplarisch voor wat elders in Nederland ook gebeurt en naar verwachting de komende weken zal doorzetten,” aldus Van der Meer.

Extra maatregelen

Om veilige (acute) zorg te kunnen blijven bieden, zijn per direct ook extra maatregelen genomen voor het hele ziekenhuis. Elke bezoeker die naar het ziekenhuis komt, krijgt vanaf donderdagochtend bij de ingang een mondneusmaker type 2R van het ziekenhuis uitgereikt. Dat mondneusmasker moet volgens de geldende richtlijnen gedurende het verblijf in het ziekenhuis gedragen worden. Dit type mondneusmaker biedt meer veiligheid dan een van huis meegebracht exemplaar. Het ziekenhuis doet ook een dringend verzoek aan patiënten en bezoekers met klachten die wijzen op corona, om niet naar het ziekenhuis te komen.

Minder personen, minder kans op overdracht

Om de kans op overdracht van het virus te verkleinen proberen we het aantal persoonsbewegingen in het Catharina Ziekenhuis nog steeds zo klein mogelijk te houden. Administratief personeel werkt zo veel mogelijk thuis. We houden strak de hand aan de coronamaatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers. Als een (poliklinisch) gesprek met de arts of een andere zorgverlener ook telefonisch of via beeldbellen kan, geven we daar nu de voorkeur aan. Als u niet wordt gebeld gaat uw afspraak gewoon door. De arts / het behandelteam maakt steeds de afweging of een consult ‘op afstand’ kan plaatsvinden, of dat uitstel medisch verantwoord is. Hoe minder mensen er in het ziekenhuis aanwezig zijn, des te kleiner de kans op overdracht van het virus.

Alle geplande afspraken gaan zonder tegenbericht gewoon door. Patiënten en bezoekers die vragen hebben, kunnen vanaf donderdag bellen met een speciaal informatienummer. Dat nummer wordt donderdagochtend op de website van het ziekenhuis gepubliceerd.

Tweede uitbraak

Eind vorige week werd bekend dat de afdeling Cardiothoracale Chirurgie te maken heeft met een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus. Het ziekenhuis heeft ook op die afdeling extra maatregelen genomen.

Vaccinatie

Op de twee getroffen afdelingen werken verpleegkundigen en medisch specialisten die niet gevaccineerd zijn. In januari zijn alleen de medewerkers gevaccineerd in de acute zorg die direct contact hebben met patiënten met corona, conform de landelijke richtlijnen van het RIVM die daarvoor zijn opgesteld.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden