Vooruitgang bij behandeling buikvlieskanker

Kanker van het buikvlies (medische term: peritonitis carcinomatosa) komt veel voor. Veel vaker dan vroeger werd aangenomen. Deze aandoening wordt jaarlijks bij meer dan 1000 Nederlandse patiënten gediagnostiseerd.

Heel soms ontstaat die kanker in het buikvlies zelf (‘mesothelioom’) maar in veruit de meeste gevallen ontstaat de buikvlieskanker doordat kankercellen van een tumor in een ander orgaan naar het buikvlies uitzaaien. Tumoren die dat vaak doen zijn dikkedarmkanker, maagkanker, kanker van de alvleesklier en bij vrouwen eierstokkanker.

Onderzoek

Tot 15 jaar geleden was hier eigenlijk niets aan te doen. En dat is ongewenst, omdat deze aandoening een heel slechte prognose kent, veel slechter dan wanneer sprake is van kanker zonder uitzaaiingen van het buikvlies en ook slechter dan andere uitzaaiingen die vaak voorkomen zoals uitzaaiingen naar de lever en naar de longen. Patiënten hebben zonder behandeling vaak nog maar een paar maanden te leven.

Onderzoek van Nederlandse bodem bracht daar 15 jaar geleden verandering in: een combinatie van een grote buikoperatie met het tijdens de operatie aanbrengen van verwarmde chemotherapie in de buikholte bleek een eerste effectieve behandeling.

HIPEC-behandeling

Deze zogenaamde ‘HIPEC-behandeling’ is maar voor een beperkte groep patiënten geschikt, maar heeft wel de fatalistische houding die de medische wereld op dit ziektebeeld had doorbroken. Juist in Nederland zijn veel artsen en onderzoekers zich intensief met dit ziektebeeld gaan bezighouden.Daardoor weten we nu veel meer over het voorkomen en de prognose van buikvlieskanker.

Maagkanker

Inmiddels werken 10 ziekenhuizen intensief samen om klinisch onderzoek te doen en lopen er in Nederland veel grote studies, zoals een onderzoek naar het gebruik van chemotherapie bij deze ziekte, de meerwaarde van HIPEC bij maagkanker of innovatieve technieken om bij uitgebreide ziekte toch behandeling te kunnen geven met innovatieve technieken zoals PIPAC.

Live Pipac-behandeling in het Catharina Ziekenhuis

Eierstokkanker

Vorig jaar publiceerden Nederlandse onderzoekers nog een doorbraak op het gebied van eierstokkanker in het toonaangevende New England Journal of Medicine. Ook basale wetenschappers hebben zich aangesloten, zodat ook vanuit laboratoria onderzoek wordt gedaan naar onder meer circulerend tumor DNA bij deze ziekte. De Nederlandse artsen en onderzoekers hebben zich verenigd in de Dutch Peritoneal Oncology Group (DPOG).

Hoogleraar

Op 11 oktober 2019 wordt het eerste Nederlandse congres georganiseerd dat geheel gewijd is aan de behandeling van buikvlieskanker. In het Nederlands, maar dankzij de lange traditie desondanks van wereldniveau. Direct na het congres volgt de oratie van prof dr. Ignace De Hingh, oncologische chirurg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en voorzitter van de DPOG aan de universiteit van Maastricht. In zijn rede staat hij onder meer stil bij de resultaten tot nu toe en de noodzaak voor verder onderzoek op het gebied van buikvlieskanker.

Meer over dit onderwerp vind je ook op de website van de NOS.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden