Maagkanker

De complexe operatie die nodig is om maagkanker te verwijderen mag niet in ieder ziekenhuis worden uitgevoerd. Het Catharina Ziekenhuis mag dit wel en is met 45 operaties per jaar het grootste maagkankercentrum van Nederland.

Maagkanker is een kwaadaardige tumor in de maag. Er bestaan verschillende soorten maagkanker, afhankelijk van het type weefsel waaruit de tumor ontstaat. De meest voorkomende vorm van maagkanker is het adenocarcinoom. De diagnose maagkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 1500 Nederlanders gesteld en komt twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. In de meeste gevallen gaat het om mensen van 60 jaar en ouder.

Onderzoeken

Om de diagnose maagkanker te kunnen stellen, vinden diverse onderzoeken plaats waaronder in ieder geval een gastroscopie met biopsie en CT-scan. Bij de meeste patiënten voeren we voordat de behandeling begint een kijkoperatie uit.

  • Gastroscopie
  • CT-scan
  • Echografie
  • PET/CT-scan
  • Biopsie

Behandeling

De beste behandeling voor maagkanker is chemotherapie, gevolgd door een operatie en daarna nog eens chemotherapie. Afhankelijk van uw conditie en leeftijd kan dit aangepast worden. Indien u bent verwezen vanuit een ander ziekenhuis, dan krijgt u de chemotherapie in uw eigen ziekenhuis. De operatie wordt altijd in het Catharina Ziekenhuis gedaan, afhankelijk waar de tumor zit, wordt de maag gedeeltelijk of geheel verwijderd.

Maagoperaties kunnen op de traditionele (open) manier worden uitgevoerd of via een kijkoperatie. Een maagoperatie via een kijkoperatie is een relatief nieuwe techniek met als voordeel dat u minder littekens aan de operatie overhoudt en waarschijnlijk sneller herstelt. De chirurgen uit het Catharina ziekenhuis beheersen deze techniek en trainen chirurgen uit andere ziekenhuizen om de kijkoperatie voor maagkanker goed en veilig te kunnen uitvoeren. Er wordt ook een wetenschappelijk onderzoek verricht waarin onderzocht wordt of de kijkoperatie beter is dan de traditionele operatie voor maagkanker.

Grote expertise

Er is in Nederland afgesproken dat de chirurgische behandeling van maagkanker alleen in ziekenhuizen wordt uitgevoerd die minimaal 20 operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis beschikt over zeer ervaren, kundige specialisten en heeft daarom afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor maagkanker uit te voeren. Mede daardoor worden er hier 45 per jaar verricht. Patiënten worden vanuit de hele regio verwezen naar het Catharina Ziekenhuis voor een maagresectie. Middels video-conferencing vindt wekelijks overleg plaats tussen de diverse specialisten uit de regio. Op deze manier is de onderlinge samenwerking optimaal en wordt de zorg voor patiënten zo efficiënt mogelijk georganiseerd.

 

Doordat maagkankerzorg in gespecialiseerde handen ligt kunnen wij ‘state of the art’-zorg bieden. Maar omdat alleen het beste goed genoeg is voor de patiënt, proberen we met wetenschappelijk onderzoek die hoge kwaliteit nóg verder op te schroeven.

Oncologisch chirurg Oncologisch chirurg dr. Misha Luyer over Maagkanker
© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden