Zeer geslaagde trainingsweekenden voor Poolse topspecialisten in Catharina Ziekenhuis

In het hypermoderne skillslab van het Catharina Ziekenhuis was enkele weekenden Pools de voertaal. Poolse specialisten kwamen voor een op maat gemaakte training naar Eindhoven om de zorg in hun land naar een hoger niveau te tillen.

Het gaat om een hoogwaardig Train-de-Trainer- programma, waarbij stafleden van trainingscentra uit Polen in Eindhoven de fijne kneepjes van het vak worden geleerd. Zij dragen op hun beurt de medische kennis over op medisch specialisten uit hun land. Het Train-de-Trainer-programma – een initiatief van professor Pirozynski – zorgt via simulatie- en vaardigheidsonderwijs voor een enorme kwaliteitsimpuls.

Stafleden van Poolse trainingscentra in het skillslab van het Catharina Ziekenhuis krijgen uitleg over een OK-procedure.

De eerste groep specialisten was begin maart al in Eindhoven om opgeleid te worden. Professor Jakimowicz van het Catharina Ziekenhuis: “Prachtig dat ze voor ons ziekenhuis hebben gekozen als plek voor hun opleiding. Dat zegt iets over onze expertise. Om trots op te zijn!”

Samen ontwikkeld

Begin 2017 werd er een start gemaakt met de ontwikkeling en financiering van deze gespecialiseerde opleiding. Professor Pirozynski is initiatiefnemer van het project vanuit de Poolse zorg. Professor Jakimowicz is binnen het Catharina Ziekenhuis verantwoordelijk voor het Train-de-Trainer-programma. Professor Pirozynski: “Voordat we met het opleidingsprogramma konden starten, moest er eerst een geschikte opleidingsplek worden gevonden en dat werd het medisch simulatie en skills centrum van het Catharina Ziekenhuis. De ideale locatie om trainers op te leiden die toekomstige specialisten gaan helpen bij het ontwikkelen van hun basisvaardigheden. Alle onderdelen van de training hebben we samen ontwikkeld en besproken, waardoor deze trainingen nog intensiever en professioneler konden worden uitgevoerd.”

Verbetering van kwaliteit en veiligheid

“In totaal zijn 22 curricula en programmacursussen gemaakt. Als eind volgend jaar alle drie de fases van het project zijn afgerond, hebben we een onafhankelijk postdoctoraal leersysteem ontwikkeld en geïmplementeerd, waar Poolse specialisten vaardigheden leren in het uitvoeren van endoscopische procedures. Op deze manier hebben we met hulp van het Catharina Ziekenhuis de kwaliteit en veiligheid van de specialistenopleiding in Polen kunnen standaardiseren en verbeteren”,  aldus Pirozynski.

Professor Jakimowicz van het Catharina Ziekenhuis geeft uitleg aan de Poolse topspecialisten.

Het project – dat financieel wordt ondersteund door het Centrum voor Europese Projecten – gaat vooral zorgen voor een toename van goed opgeleide specialisten op het gebied van endoscopische technieken. Pirozynski: “De deelnemers zijn erg positief, de Train-de-Trainer programma’s werden gemiddeld gewaardeerd met een 8.  Naar verwachting zal het Europese project in de toekomst verder worden uitgebreid met de komst van negen extra centra voor simulatie- en vaardigheidsonderwijs. We hebben nog veel werk voor de boeg!”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden