Wereldkankerdag: Lizette had endeldarmkanker…

Lizette de Vries (65) is getrouwd, heeft twee kinderen en drie bonuskinderen. Vorig jaar is ze bestuurslid geworden van de Stichting Darmkanker om zo iets terug te doen voor de maatschappij. Ze had endeldarmkanker en is behandeld in het Catharina Ziekenhuis. Ze doet haar verhaal in Vrouw van de Telegraaf in aanloop naar Wereldkankerdag op vrijdag 4 februari.

Lizette de Vries. (Foto: Telegraaf)

“Mijn baarmoeder werd op mijn 45e verwijderd. Er bleken kwaadaardige cellen in te zitten. Ook ontdekten de artsen een endeldarm- en achterwandverzakking tijdens de operatie. Dat heb ik jarenlang gehad. Altijd had ik last met de stoelgang, maar ik was het gewend.”

Ik had kanker

“Begin 2018 kreeg ik griepverschijnselen. Ik was nooit ziek. Nu wel en het duurde lang voordat ik herstelde. Mijn relatie was net beëindigd en ik had het extreem druk op mijn werk, dus ik dacht dat het door alle stress kwam. Toen ik vervolgens bloed bij mijn ontlasting zag, werd het onderzocht. Bot zei de arts: ‘Nou mevrouw De Vries, we wisten het eigenlijk al, hè? U heeft endeldarmkanker. Binnen tien minuten stond ik weer op de gang. Ik had kanker? Het voelde alsof het over iemand anders ging. Ik werd overstelpt met aandacht, maar kon daar niet goed mee omgaan. Mijn dochter bedacht dat ik moest gaan bloggen. Met Lizzies ALF hoefde ik niet alles steeds opnieuw te vertellen. Vol humor beschreef ik mijn ziekteproces, maar ik vertelde ook de eerlijke waarheid over de chemotherapie en de zeer pijnlijke bestralingen. Die deden helaas minder dan gehoopt.”

“Ik moest een keuze maken tussen een operatie of een stoma. Voor veel mensen is een stoma een no go, maar ik liep risico op uitzaaiingen als ik het niet deed en met die stoma kon ik gewoon honderd worden. Mijn laatste keer op de wc was gek. Ik realiseerde me dat ik daarna nooit meer mijn billen zou hoeven afvegen of een remspoor
zou achterlaten. Na het plaatsen van de stoma, leerde ik direct hoe ik die moest verzorgen. Natuurlijk heeft het nadelen: hij zit vastgeplakt met een pleister en daar wordt je huid niet blij van. Ook heb je soms lekkages op heel onhandige momenten.”

Getrouwd

“De kans dat de kanker wegblijft is 90 procent; een hoog percentage waar ik heel blij mee ben. Ik voel me goed. Ook heb ik de liefde weer gevonden. Met dank aan mijn zoon, want die maakte een datingprofiel voor mij aan. Het bleek een schot in de roos: begin vorig jaar kwam ineens dé man voorbij. Ik vertelde hem direct dat ik een stoma had. Hij bleek verpleegkundige te zijn geweest en vond het geen enkel probleem. Hij besloot bij mij te blijven en is ook nooit meer weggegaan. Op 12 februari 2021 zijn we getrouwd!”

Kanker is meer dan ziek zijn alleen. Op Wereldkankerdag, vrijdag 4 februari, praten ervaringsdeskundigen en specialisten in een extra uitzending op de websites van de Brabantse kranten over de ziekte, maar vooral ook over leven met kanker. De uitzending ‘Leven met kanker live’ begint om 19.00 uur en is onder meer te volgen via ed.nl.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden