Wereldkankerdag: Renate Spijkerman heeft uitgezaaide eierstokkanker

Renate Spijkerman (54), getrouwd en een zoon, heeft uitgezaaide eierstokkanker, fase 4. Ze is patiënt in het Catharina Ziekenhuis. Ze doet haar verhaal in Vrouw van de Telegraaf in aanloop naar Wereldkankerdag op vrijdag 4 februari.

Renate Spijkerman. (Foto: Telegraaf)

“Mijn buik was zo dik, dat ik zeven maanden zwanger leek. Naar de wc gaan lukte ook niet, dus ging ik naar de spoedeisende hulp. De arts dacht eerst aan een verzakking, maar uiteindelijk werd de oorzaak gevonden: een tumor aan mijn eierstok en meerdere uitzaaiingen in de buikholte. Ik moest vreselijk huilen.”

“Toen ik in de spiegel echt naar mezelf keek, voelde ik een bepaalde oerkracht. Daar zou ik nog vaak een beroep op doen tijdens de chemokuren die volgden. Bij het verwijderen van de tumor bleek dat ik meerdere uitzaaiingen had. Bij een scan bleek de kanker ook in het vocht bij mijn longen te zitten. De doktoren noemden het kanker fase 4, wat betekent dat ik niet meer beter word.”

“Kanker hoort bij mijn dagelijkse werkelijkheid. Toch overleeft 87% van de mensen, of ze leren ermee leven. Die groep wordt gelukkig steeds groter en de behandelingen steeds beter. ‘Vechten tegen kanker’ vind ik dan ook geen fijne term. Als je het niet redt, heb je dan niet hard genoeg gevochten? Mensen vragen soms ook of ik mijn lichaam
nog wel vertrouw. Maar ik ben dus juist supertrots op mijn lichaam. Volgens de artsen was mijn prognose heel ongunstig, maar kijk nu eens: we zijn inmiddels, mede dankzij de fantastische zorg van alle zorgmedewerkers, tweeënhalf jaar verder!”

“Ik leef in het hier en nu, met vertrouwen en in dankbaarheid. Dat is wat ik wil uitstralen. De kanker is nu rustig, maar de kans is heel groot dat het zich weer openbaart. Misschien volgende week, of pas over vijf jaar. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Als ik onder de douche sta, vraag ik me dikwijls af of die buik nou weer een beetje dikker is geworden.”

“Het voelt heel goed om het er met lotgenoten over te hebben. Daarom zit ik in een praatgroep van De Eik, een centrum voor leven met en na kanker in Eindhoven. De mensen van die groep worden ook niet meer beter en begrijpen me écht. Ook thuis maak ik het bespreekbaar; we hebben het soms samen over de dood. Natuurlijk had ik deze situatie liever niet gehad. Mijn zoon, mijn vrienden, m’n familie… ze zijn me zó dierbaar. Ik wil ze nog niet missen.”

“Radeloos ben ik absoluut niet. Ik leef een heel fijn leven. Ik stel niks meer uit; alles wat ik wil, doe ik nu. Daardoor leef ik mijn liefste leven, hoe bizar dat misschien ook klinkt. Geluk zit niet meer in de grote dingen, maar in die kleine dingetjes. Een heerlijke maaltijd eten met m’n geliefden kan mij al heel gelukkig maken. Daar draait het echt om in het leven en dat zal ik tot het einde toe koesteren.”

Kanker is meer dan ziek zijn alleen. Op Wereldkankerdag, vrijdag 4 februari, praat Renate samen met andere ervaringsdeskundigen en specialisten in een extra uitzending op de websites van de Brabantse kranten over de ziekte, maar vooral ook over leven met kanker. De uitzending ‘Leven met kanker live’ begint om 19.00 uur en is onder meer te volgen via ed.nl.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden