200ste trombectomie uitgevoerd in Catharina Ziekenhuis

Een harde klap en toen werd het stil. Voor Babette Stieger aanleiding om boven bij haar man Willem Jan (74) te gaan kijken. “Ik had hem nog een koekje gebracht bij de koffie, toen was er nog niets aan de hand. Hij zat rustig televisie te kijken”, vertelt ze. Maar toen ze een halfuur later, na die enorme klap, naar boven ging, trof ze haar man aan op de grond. Hij was niet aanspreekbaar. Willem Jan had een herseninfarct en snelheid was geboden.

“Ik zag direct dat het mis was, zijn kleur in zijn gezicht was niet goed, dat zie je. Ik moest hem even alleen laten om mijn vriendin beneden te waarschuwen dat ze 112 moest bellen. Ik ben vervolgens bij hem gaan zitten, heb zijn hoofd op schoot gepakt en merkte direct dat zijn rechterkant niet meer werkte. De ambulance was er snel, maar in zo’n situatie duurt wachten lang.”

Stolsel hersenen

In het Catharina Ziekenhuis stond een team van specialisten klaar om Willem Jan op te vangen. Willem Jan: “Ik heb er niets van meegekregen maar ik heb achteraf begrepen dat ze een groot stolsel hebben verwijderd in mijn hersenen. Dit stolsel had zich gevormd in het ‘oortje’ van mijn hart en is naar mijn hersenen geschoten. Het komt vaker voor, domme pech!” In het Catharina Ziekenhuis voeren interventie-radiologen de zogenoemde intravasculaire trombectomie uit. Tijdens de procedure worden zij altijd bijgestaan door de neuroloog van dienst.

Katheter

Bij een intravasculaire trombectomie wordt via een prik in de lies een dunne katheter in een bloedvat gebracht. Deze katheter wordt opgeschoven tot in de afgesloten slagader in de hersenen. Vervolgens wordt het stolsel via de katheter verwijderd. “De interventie-radiologen trekken het stolsel er als het ware uit”, legt neuroloog dr. Koos Keizer uit. “We hebben inmiddels ruime ervaring met deze behandeling, Willem Jan was de 200ste patiënt die we middels deze behandeling hebben kunnen helpen.”

Snelheid

Snelheid is bij de behandeling van patiënten met een herseninfarct cruciaal. Een trombectomie moet binnen zes uur worden uitgevoerd wil dit nog effect hebben. Hoe sneller, hoe beter, want bij een herseninfarct telt elke minuut. “En het is van belang dat deze behandeling wordt uitgevoerd in een specialistisch centrum. De hersenen zijn een precair gebied. Je moet het in de vingers hebben en niet een of twee keer per maand uitvoeren”, benadrukt neuroloog Koos Keizer.

Allemaal normaal

Een dag later zat Willem Jan al weer rechtop in zijn bed. “Ik voelde me goed, was wel wat moe maar dat was het enige. Ik had ook meteen het idee dat het van ‘boven’ allemaal normaal was”, aldus Willem Jan, “ik heb nog een week in het ziekenhuis gelegen en toen mocht ik naar huis. De artsen dachten in eerste instantie dat ik zeker nog drie maanden zou moeten revalideren maar dat was niet nodig. Misschien ligt het aan mijn instelling, ik ben nuchter, een echte Zeeuw. Ik fiets weer, ik doe eigenlijk alles weer wat ik ervoor ook deed. Ik heb een engeltje op mijn schouder gehad.”


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden