Ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler, het Multipel Myeloom, is kanker van plasmacellen. Bij het Multipel Myeloom groeien en delen de kwaadaardige kankercellen zich op meerdere plekken in het beenmerg. De meest voorkomende klacht die hierdoor ontstaat, is pijn aan de botten. Vooral die botten waarin veel beenmerg zit zoals de wervels, bekken, heupen en het borstbeen. Veel voorkomende andere klachten zijn: bloedarmoede, infecties, te hoog calcium in het bloed, moeheid en slechte werking van de nieren.

Over de oorzaak van Multipel Myeloom weten we weinig. Mogelijk dat virussen, bacteriën, straling, schadelijke stoffen of stoornissen in het immuunsysteem een rol spelen. Vooralsnog is de oorzaak niet bekend.

Onderzoek

Als bij u de ziekte van Kahler ontdekt is, krijgt u een aantal onderzoeken. Om te beoordelen waar in het lichaam de ziekte zit, wordt een CT-scan gemaakt van het hele skelet. Verder wordt het bloed en het beenmerg onderzocht en volgen soms nog aanvullend een PET-scan of MRI-scan om de afwijkingen beter in beeld te brengen.

Behandeling

De ziekte van Kahler is niet te genezen, maar doorgaans uitstekend te behandelen met (nieuwe) geneesmiddelen. Het Catharina Ziekenhuis is gespecialiseerd in de ziekte van Kahler en behandelt veel patiënten met een Multipel Myeloom met de nieuwste geneesmiddelen. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie of een combinatie.


© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden