Enkelbandletsel

Als u uw enkel verzwikt is er vaak niks aan de hand. De enkel is dan gezwollen en u kunt een paar dagen moeilijk lopen van de pijn. Als de pijn erger is of langer duurt, kan het zijn dat één of meerdere enkelbanden verrekt of beschadigd zijn. Dit heet enkelbandletsel.

Onderzoek

Met lichamelijk onderzoek test de orthopeed de stabiliteit van het gewricht en bepaalt of u enkelbandletsel heeft. De orthopeed laat soms een röntgenfoto maken om eventuele botbreuken te onderzoeken.

Gevolgen

Door het verzwikken beschadigen bloedvaatjes. Hierdoor wordt de enkel dik en blauw. Door lopen met enkelbandletsel is vaak niet mogelijk. De enkelband heeft tijd nodig om te herstellen. Als de enkel niet voldoende herstelt, is de kans groot dat u opnieuw uw enkel verzwikt.

Behandeling

Het is belangrijk om de zwelling zo klein mogelijk te houden. U kunt de RICE-regel aanhouden. Dit staat voor:

 • Rest (rust)
  Probeer zo weinig mogelijk op de enkel te staan.
 • Ice (ijs)
  Koel de enkel minimaal 15 minuten. Dit kunt u doen met een cold-pack, ijsklontjes in een washandje of koud, stromend water. Let op: leg altijd een dunne handdoek tussen het ijs en uw huid om bevriezing te voorkomen.
 • Compression (drukverband)
  Een drukverband na het koelen geeft de enkel stevigheid. Daarnaast geeft het tegendruk tegen de zwelling.
 • Elevation (hoog houden)
  Houd de eerste 48 uur de enkel zoveel mogelijk omhoog en laat de enkel zo weinig mogelijk naar beneden hangen. Hierdoor blijft de zwelling beperkt.

Binnen enkele dagen neemt de zwelling en pijn af. Als de enkelbanden of het gewrichtskapsel veel schade hebben opgelopen, duurt het herstel langer. Uw arts kan u adviseren over de behandelingen.

Als u door het letsel een instabiele enkel houdt, is soms een operatie nodig. Bij deze operatie maakt de orthopeed de enkelbanden weer vast of de orthopeed maakt een nieuwe enkelband (enkelbandplastiek).

Revalidatie

Het herstel bestaat uit drie fases:

 1. Vermindering van de zwelling en rust houden. Pas hiervoor de RICE-regel toe.
 2. Met oefenen herstelt u de beweeglijkheid, coördinatie, balans en kracht van de enkel. 
 3. Oppakken van dagelijkse activiteiten.

Loop met het herstel niet te hard van stapel. Zo voorkomt u een nieuwe verzwikking van de enkel, aanhoudende pijnklachten en instabiliteit.

Lees meer over enkelbandletsel


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden