Gewrichtsreuma (reumatoïde artritis)

Reumatoïde artritis (ook wel gewrichtsreuma) is een ziekte waarbij de gewrichten ontstoken zijn.

Oorzaak

De oorzaak van gewrichtsreuma (RA) is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam eigen weefsels aantast. In plaats van een afweer tegen lichaamsvréémde stoffen wordt nu het eígen kraakbeen aangetast. Maar in een later stadium raken ook de omliggende weefsels als kapsel, banden, pezen en zelfs het bot aangedaan. 

Symptomen

Stijfheid, dikke (rode) gewrichten, vermoeidheid en krachtsverlies zijn symptomen die bij gewrichtsreuma kunnen optreden. Vaak beginnen de klachten bij de handen en/of voeten. Uiteindelijk kunnen er gewrichtsknobbels ontstaan. De gewrichten zijn dan zodanig beschadigd en misvormd dat de knobbels niet meer weg gaan.

Diagnostiek

Bloedonderzoek helpt vaak om de diagnose reumatoïde artritis te stellen of juist uit te sluiten.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

  • Bewegen helpt tegen stijfheid van de gewrichten en maakt de spieren sterker. Oefeningen kunt u krijgen van uw fysiotherapeut. 
  • Ontstekingsremmende en pijnstillende medicijnen, zoals bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen, kunnen pijn en zwelling flink verminderen. Er zijn ook medicijnen tegen reuma. Deze medicijnen verkleinen de kans dat de gewrichtsreuma erger wordt.

Operatieve behandeling

In uitzonderlijke gevallen is een operatie nodig. De orthopeed kan losse stukjes bot uit een gewricht halen of een gewricht vastzetten. Ook kan de orthopeed het gewricht schoonmaken of een prothese (kunstgewricht) plaatsen.

Meer informatie over gewrichtsreuma


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden