Hamerteen en/of klauwteen

De hamerteen is één van de meest voorkomende (voor)voetproblemen. Het is een vergroeide teen van – meestal – de tweede of derde teen. Er is een kromstand van de teen, waarbij een pijnlijke knobbel aan de bovenzijde van de teen zit. De klauwteen is eigenlijk een bijzondere vorm van hamerteen, waarbij de afwijking uitgebreider en hardnekkiger is. Klauwtenen staan vaak (gedeeltelijk of helemaal) uit de kom ten opzichte van het middenvoetsbeentje (subluxatie of luxatie).

Oorzaken

Hamertenen komen voor bij zowel mensen met “doorgezakte” voeten (platvoeten) als mensen met “holvoeten” (reuma, spier-/zenuwafwijkingen). Een hamerteen ontstaat ook nog wel eens naast een hallux valgus of bij mensen die te nauwe schoenen dragen. Klauwtenen zien we vaak bij mensen met holvoeten.

Symptomen

De symptomen van een hamerteen bestaan uit pijn, eeltvorming en het moeizaam lopen in schoenen. Bij mensen met hamertenen vervormen de tenen zich langzaam onder invloed van druk van schoenen en omliggende tenen en trek van de pezen. Langzaamaan wordt het eerste gewrichtje in een teen stijf en krom. Druk op het uitstekende stukje bot (aan de bovenzijde) leidt tot pijnlijke eeltvorming. De standsafwijking wordt vaak steeds erger.

Voor mensen met klauwtenen geldt hetzelfde, maar hierbij is er ook overdruk onder het kopje van het middenvoetsbeentje en onder de punt van de teen. De nagel wordt soms recht de schoenzool ingedrukt, zodat ook nagelproblemen kunnen voorkomen.

Diagnostiek

Om een diagnose te stellen, bekijken we de stand en beweeglijkheid van de tenen, de voet en de enkel. Hierbij kan het handig zijn uw eventuele steunzolen mee te nemen naar de polikliniek. Het komt wel eens voor dat de kwaliteit hiervan niet zo goed is, of dat u de zolen verkeerd gebruikt. Verder maken we röntgenfoto’s van de voet. Meestal geeft dit voldoende informatie om de juiste behandeling te kunnen bepalen.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Door een schoenaanpassing krijgt de kromstand van de teen meer ruimte in de schoen. Aanpassingen aan de zolen kunnen ook bijdragen aan een herstel van de hamerteen of klauwteen.

Operatieve behandeling

Soms is de hamerteen nog niet verstijfd. Dat betekent dat de teen krom staat, maar met de hand nog recht te maken is. In dat geval kan het verleggen van peesjes uitkomst bieden.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden