Hamerteen en/of klauwteen

De hamerteen is één van de meest voorkomende (voor)voetproblemen. Het is een vergroeide teen, maar anders dan de grote teen. Meestal gaat het om de tweede of derde teen. Er is een kromstand van de teen, waarbij er een pijnlijke knobbel is aan de bovenzijde van de teen. De klauwteen is eigenlijk een bijzondere vorm van hamerteen, waarbij de afwijking wat uitgebreider en hardnekkiger is. Klauwtenen staan vaak (gedeeltelijk of helemaal) uit de kom ten opzichte van het middenvoetsbeentje (subluxatie of luxatie).

Oorzaken

Hamertenen komen voor bij zowel mensen met “doorgezakte” voeten (platvoeten) als mensen met “holvoeten” (reuma, spier-/zenuwafwijkingen). Een hamerteen ontstaat ook nog wel eens naast een hallux valgus of bij mensen die te nauwe schoenen dragen. Klauwtenen zien we vaak bij mensen met holvoeten.

Symptomen

De symptomen van een hamerteen bestaan uit pijn, eeltvorming en het moeizaam lopen in schoenen. Bij mensen met hamertenen vervormen de tenen zich langzaam onder invloed van druk van schoenen en omliggende tenen en trek van de pezen. Langzaam aan wordt het eerste gewrichtje in een teen stijf en krom. Druk op het uitstekende stukje bot (aan de bovenzijde) leidt tot pijnlijke eeltvorming. De standsafwijking wordt vaak langzaam aan steeds erger.

Voor mensen met klauwtenen geldt hetzelfde, maar is er ook een overdruk onder het kopje van het middenvoetsbeentje en onder de punt van de teen. De nagel wordt soms recht de schoenzool in gedrukt, zodat ook nagelproblemen kunnen voorkomen.

Diagnostiek

De stand en beweeglijkheid van de tenen, de voet en de enkel zullen worden bekeken. Hierbij kan het handig zijn uw eventuele steunzolen mee te nemen naar de polikliniek. Het komt wel eens voor dat de kwaliteit hiervan niet zo goed is, of dat blijkt dat de zolen verkeerd worden gebruikt. Verder zullen röntgenfoto’s van de voet worden gemaakt. Meestal geeft dit voldoende informatie om de juiste behandeling te kunnen bepalen.

Behandeling

Niet-operatieve behandeling

Door middel van een schoenaanpassing kan meer ruimte in de schoen worden gemaakt voor de kromstand van de teen. Ook kunnen aanpassingen aan de zolen bijdragen.

Operatieve behandeling
Soms is de hamerteen nog niet verstijfd. Dat betekent dat de teen krom staat, maar met de hand nog recht te maken is. In dat geval kan het verleggen van peesjes uitkomst bieden.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden