Migraine

Migraine bestaat uit aanvallen waarbij de hoofdpijn vaak op de voorgrond staat. Migraine komt veel voor. Naar schatting lijdt ongeveer 10 procent van de Nederlandse bevolking aan migraine. Migraine komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Klachten

Een migraineaanval is te verdelen in een voorfase (waarschuwing), aurafase, hoofdpijnfase en herstelfase. Tijdens de voorfase kunnen klachten optreden van dorst, bleekheid, misselijkheid, geeuwen, stijve nek, vermoeidheid, concentratieproblemen, stemmings- of gedragsveranderingen. Klachten in de aurafase zijn voorbijgaande klachten, die meestal korter duren dan zestig minuten. In de aurafase ziet u vaak lichtflitsen of vlekken voor de ogen, maar er kunnen ook tintelingen optreden, gevolgd door gevoelloosheid in een arm of been. De typische hoofdpijn bij migraine is eenzijdig, kloppend van karakter. Ook gaat dit meestal gepaard met misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. De pijn wordt meestal erger door lichamelijke inspanning. Niet iedere migrainepatiënt heeft dezelfde klachten; bij de één kan de hoofdpijn dubbelzijdig zijn en bij de ander treden geen aura’s op. Een aanval kan uren tot dagen duren en verdwijnt pas vaak als de patiënt gaat slapen.

Oorzaak

Migraine is een neuro-vasculaire ziekte waarbij delen van de hersenen, zenuwen en bloedvaten betrokken zijn. Tijdens migraineaanvallen speelt de ontregeling van de vijfde hersenzenuw en een veranderde gevoeligheid voor pijn een belangrijke rol.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden