Ontsteking van de achillespees

Heeft u pijn aan uw achillespees? Is er een zwelling? Mogelijk heeft u een behandelbaar achillespeesprobleem.

Oorzaken

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan door overbelasting of door verkeerde trainingsgewoonten bij amateursporters. Ook overgewicht of standsafwijkingen in voet en enkel kunnen deze klachten veroorzaken.

Symptomen

Er is sprake van een pijnlijke zwelling in het midden van de achillespees. De pijn treedt vooral op bij belasting en bij rekken van de pees. Ook kan er sprake zijn van startpijn of startstijfheid.

Diagnostiek

Bij het klinisch onderzoek valt de pijnlijke zwelling in de achillespees op, die pijnlijk is bij aanraken en oprekken van de pees. Met een echo of een MRI-scan kan de uitgebreidheid en de kwaliteit van de achillespees goed in beeld worden gebracht.

Behandeling

Conservatieve behandeling van achillespeesklachten is in 60-70% van de gevallen succesvol en bestaat uit rust, koelen, NSAID’s, rekoefeningen, fysiotherapie en shockwavebehandeling (ESWT).

In de overige gevallen kan een operatieve behandeling mogelijk uitkomst bieden. Hierbij wordt het aangedane peesweefsel uit de pees verwijderd. In zeer uitgebreide gevallen kan het nodig zijn om de achillespees te versterken met een andere pees.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden