Ouderdomsstaar

Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’, in medische termen ‘cataract’, genoemd. Iedereen die ouder wordt krijgt daarmee te maken, maar niet iedereen heeft er echt last van.

Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt. Meestal doen de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar zich echter pas later voor. Of u dit merkt, hangt af van de plaats in de ooglens waar de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot de troebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al gauw klachten. U gaat bijvoorbeeld wazig zien, dubbel zien, u ziet kleuren doffer of u krijgt last van licht of schitteringen. De enige manier om ouderdomsstaar te behandelen is door een operatie.

Behandeling

Een staaroperatie kan het gezichtsvermogen vrijwel volledig herstellen. Bij deze operatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlensje. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden