Problemen met een heup- of knieprothese

Problemen met een kunstheup of -knie komen regelmatig voor. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Zo kan er sprake zijn van slijtage van de prothese(onderdelen), uit de kom springen, verkeerde plaatsing of positie, instabiliteit of een (sluimerende) infectie. Daarnaast kan de oorzaak ook rónd de prothese gelegen zijn, zoals bij een slijmbeurs- of peesontsteking.

Een aantal orthopedisch chirurgen van Orthopedie Groot Eindhoven is gespecialiseerd in het beoordelen van protheseklachten, in revisiechirurgie (vervangingsoperatie) en specifiek in de behandeling van geïnfecteerde (ontstoken) prothesen. Op grond van deze expertise hebben wij als één van de weinige ziekenhuizen in Nederland de erkenning gekregen als ‘prothese-ïnfectie-revisiecentrum’. Daarnaast zijn wij tevens opgenomen in het Topklinisch Zorgregister (STZ Topklinisch Zorgregister) vanwege onze onderscheidende expertise op het gebied van prothese-problemen. Dit houdt in dat wij alle revisieoperaties van eenvoudig tot zeer complex in ons centrum kunnen en mogen behandelen. Wij zijn daarmee dé plek in de regio waar mensen met dit ziektebeeld terecht kunnen voor diagnostiek, advies en behandeling.

Dit wil overigens niet zeggen dat we alle problemen kunnen oplossen. Maar we zullen wél uw probleem altijd serieus nemen en deskundig analyseren, waarna we de uitkomsten en mogelijke behandelopties helder met u zullen bespreken. Ook wanneer uw prothese niet door ons is geplaatst, bent u van harte welkom voor een deskundige beoordeling/behandeling van uw probleem. De diagnostiek en behandeling vinden plaats volgens een strikt protocol, waarbij teamwork voorop staat.

Opleiding en onderzoek
Ontwikkelen en verbeteren van behandelingen is niet mogelijk zonder het verrichten van onderzoek. Om een bijdrage te leveren aan het verder ontwikkelen van de revisie-zorg zullen wij u vragen aan onderzoek (schriftelijke vragenlijst) deel te nemen wanneer we besluiten tot een operatieve behandeling. Voor de analyse van de onderzoeksresultaten en publicatie van de opgedane kennis hebben we onze eigen onderzoeksafdeling. Deze afdeling wordt geleid door twee senior onderzoekers en ondersteund door de betrokken medisch specialisten. Deelname aan onderzoek is volledig anoniem en geheel vrijblijvend, maar zeer waardevol voor verdere optimalisatie van deze zorg. Om een hoog niveau te behouden en up-to-date te blijven worden er regelmatig bijscholingen gevolgd, maar ook gegeven door leden van ons revisie-team. Daarnaast verzorgen wij de opleiding voor orthopedisch chirurgen die zich na hun orthopedische opleiding verder willen specialiseren in deze problematiek. Dit wordt een fellowship genoemd. Het kan zijn dat deze collega orthopedisch chirurg de operatie, of delen hiervan, onder supervisie uitvoert. Uw revisiespecialist zal altijd samen met de fellow aan de operatietafel staan om de kwaliteit te allen tijde te borgen.

Veel voorkomende klachten bij heup- of knieprothese
Hebt u problemen met uw heup- of knieprothese? Houdt u pijn? Is uw heup/knie instabiel? Is of blijft de heup/knie ontstoken? Gaat uw heup/knie na een tijd goed functioneren weer pijn doen? Wij hebben een speciaal spreekuur voor prothese problemen. Bovendien zijn wij in de regio een erkend tertiair verwijscentrum voor patiënten met problemen van hun heup- of knieprothese, bijvoorbeeld een chronische infectie. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u bij ons hiervoor een afspraak maken. Samen met u maken we dan een behandelplan op maat. Lees hieronder verder voor de aandoeningen en onze behandelingen.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden