Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen, die vaak gepaard gaat met een ontstoken en gezwollen knobbel (bunion).

Een hallux valgus komt voor bij tien procent van de bevolking, vooral bij vrouwen. Door deze afwijking kunt u pijnklachten ervaren, moeite hebben met het kiezen van schoenen en vervormingen aan de voorkant van de voet krijgen. De behandeling is afhankelijk van hoeveel last u heeft.

In het beginstadium kunt u drukplekken aan de zijkant van de grote teen nog voorkomen door aangepaste schoenen te dragen die vooraan voldoende breed zijn. Viltjes en ringpleisters kunnen hierbij ook helpen. Als u blijvend pijn heeft ondanks aangepast schoeisel, wordt er een operatie voorgesteld. Tijdens de operatie worden de botjes van uw teen rechtgezet, een zogenaamde osteotomie. Met een fijn zaagje en beiteltje wordt de harde zwelling aan de binnenzijde van de voet (bunion) verwijderd. De techniek die hierbij wordt toegepast hangt af van de grootte van de afwijking. De meest gebruikte technieken zijn de ‘Chevron osteotomie’ en de ‘Scarf osteotomie’ van het middenvoetsbeen en de ‘Akin osteotomie’ van het basiskootje. Met fijne pinnetjes of schroefjes worden de beentjes vastgezet tot ze genezen zijn in de juiste stand. De schroefjes kunnen blijven zitten tenzij u hier last van heeft. Dit komt bijna niet voor.

© 2022 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden