Slijtage tussenwervelschijven

Slijtage van de tussenwervelschijven kan rugpijn veroorzaken. Veel mensen klagen dan over startpijn, stijfheid, moeite met bewegen, pijn bij lang staan.

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt de wervelkolom verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. De wervelkolom is een essentieel onderdeel van het lichaam. De wervelkolom stabiliseert de romp en geeft vorm. Hierdoor kunnen wij onszelf rechtop houden. Daarnaast beschermt het het zenuwstelsel. Het ruggenmergkanaal (spinale kanaal) loopt namelijk door de wervelkolom heen.

Tussen de wervels ligt steeds een tussenwervelschijf. Dit is een vezelige ring met daarin een elastische kern. De tussenwervelschijven kunnen grote krachten dempen en maken bewegen van de wervelkolom mogelijk. Tussenwervelschijven kunnen slijten en klachten geven. De elastische kern kan eruit puilen en op een zenuw drukken. 

Behandeling zonder operatie

Rugpijn door slijtage aan de tussenwervelschijven is het beste te behandelen zonder operatie. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een operatie (spondylodese) is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig.

Meer informatie over slijtage tussenwervelschijven


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden