Spinale stenose

Spinale stenose is een vernauwing van het wervelkanaal waarin de zenuwen van het hoofd naar de onderrug lopen. Deze vernauwing oefent druk uit op de structuren binnenin het wervelkanaal. Lumbale spinale stenose kan voorkomen in de laatste vijf wervels van de onderrug.

De wervelkolom bestaat uit 7 nekwervels, 12 borstwervels en (meestal) 5 lendenwervels. Bovenaan maakt de wervelkolom verbinding met het hoofd en onderaan met het bekken. De wervelkolom is een essentieel onderdeel van het lichaam. Het stabiliseert de romp en geeft vorm. Hierdoor kunnen wij onszelf rechtop houden. Daarnaast beschermt het het zenuwstelsel. Het ruggenmergkanaal (spinale kanaal) loopt namelijk door de wervelkolom heen.

Oorzaak

Sommige patiënten worden geboren met een vernauwing in het wervelkanaal, maar spinale stenose komt meestal voor bij patiënten boven de 50 jaar. Bij deze patiënten is stenose het geleidelijke gevolg van veroudering en slijtage van de wervelkolom tijdens de dagelijkse activiteiten.

Symptomen

De vernauwing van het wervelkanaal zelf geeft gewoonlijk geen klachten. Pas wanneer er een ontsteking van de zenuwen optreedt op het niveau van de toegenomen druk, beginnen patiënten klachten te ervaren. U voelt dan pijn, zwakte of gevoelloosheid in de benen, kuiten of billen. In de lumbale wervelkolom nemen de symptomen vaak toe bij het lopen van korte afstanden en nemen ze weer af wanneer u zit, naar voren buigt of gaat liggen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden