Operatie bij een rughernia

Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw irriteert die naar het been of naar de arm loopt. Een hernia komt meestal laag in de rug voor. Een operatie kan noodzakelijk zijn.

Een operatie is te overwegen bij blijvende pijnklachten in het been. In sommige specifieke situaties is operatie in een eerdere fase noodzakelijk. Dit is vooral het geval als er problemen ontstaan met het plassen doordat de zenuwwortels naar de blaas geklemd raken. Naast moeite met plassen of eventueel incontinentie zijn er dan ook gevoelsklachten rond de anus, billen en tussen de benen. Bij mannen zijn er dan ook vaak erectiestoornissen. Een dergelijke situatie (wat cauda-syndroom wordt genoemd) is een reden om binnen 24 uur te opereren.

Bij de operatie, wordt de uitpuilende kern weggehaald, waardoor de beknelde zenuw weer vrij komt. De oorzaak van de pijn in het been is nu verdwenen. Om de kans op herhaling te verkleinen, wordt ook de rest van de weke kern uit de tussenwervelschijf verwijderd. Dat de tussenwervelschijf nu geen kern meer bezit, kan geen kwaad. Hoewel de twee wervels aan weerszijden van deze leeg geruimde tussenwervelschijf nu iets minder kunnen bewegen, zijn er nog genoeg andere schijven over om de wervelkolom voldoende beweeglijkheid te geven.

Na de operatie is het van belang om zo snel mogelijk uit bed te komen, te zitten in een stoel, over de afdeling te lopen en in beweging te zijn. De dagen na de operatie zal de verpleegkundige u helpen en stimuleren om in beweging te komen. Deze video geeft u een indruk hoe we dit doen.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden