Zorg voor jongvolwassenen met kanker

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 39 jaar voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben.

Plotseling staat jouw wereld op zijn kop en heb je hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Dan heb je juist de zorg nodig die bij jou aansluit tijdens de behandeling, maar ook daarna. Binnen het Catharina Ziekenhuis bieden wij AYA-zorg voor de verschillende vormen van kanker. De AYA-verpleegkundig specialist/verpleegkundige heeft hierin een centrale rol. Je kunt bij haar of hem terecht tijdens alle fases van of na je ziekte met vragen over zaken die (in)direct met je ziekte of de behandeling hiervan te maken hebben. Het kan ook dat je niet goed in je vel zit: ook dan kunnen zij je helpen of eventueel doorverwijzen.

Aya team

Het Catharina ziekenhuis heeft een kernteam voor de AYA-zorg, dat bestaat uit: Annemarie Thijs (internist-oncoloog), Milou Litjens (maatschappelijk werk), Angelie van den Bosch (verpleegkundig specialist) en Marion Welten (AIOS interne geneeskunde). Zij houden zich met name bezig met de organisatie van de AYA-zorg binnen het ziekenhuis en de scholing van de verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen binnen de verschillende specialismen. Je kunt hen bereiken via AYA@catharinaziekenhuis.nl. Voor zorginhoudelijke vragen kun je altijd terecht bij je arts of verpleegkundig specialist.

Wie ben jij en wat heb je nodig

Binnen het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk zijn alle mogelijke onderwerpen waar je als AYA tegenaan kunt lopen in één figuur gezet. Dit figuur zie je hieronder. Op de website van het AYA zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan je helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten zodat je dit kunt meenemen naar het gesprek wat je in het ziekenhuis hebt. Deze lijst vind je ook terug in je portaal, zodat je je kunt voorbereiden op het gesprek aan je verpleegkundig specialist, verpleegkundige of arts.

Bron: AYA-Zorgnetwerk

Samenwerking

Het AYA-team van het Catharina Ziekenhuis werkt nauw samen met het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC) en is aangesloten bij het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Zo houdt ons team alle kennis over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel.

Vraag maar raak

Vragen kunnen over allerlei onderwerpen gaan. AYA-zorg wordt verleend volgens het ‘Ik en mijn …’ AYA-zorgconcept. Op de website van het AYA Zorgnetwerk vind je meer informatie over deze onderwerpen en een vragenlijst. Deze vragenlijst kan helpen om je gedachten en vragen op een rijtje te zetten, en je kunt ‘m meenemen naar het ziekenhuis. 

Lotgenoten 

Ben je jonger dan 40 en heb je kanker (gehad)? Op kanker.nl/jong vind je informatie over onderwerpen die belangrijk zijn als je leven nog volop in ontwikkeling is. Hier kun je ook hulp krijgen en (anoniem) vragen stellen aan een professional. Verbind met mensen die hetzelfde meemaken. Ook als naaste ben je welkom. En te midden van alle uitdagingen is er ook gezelligheid waarbij je andere AYA’s kunt ontmoeten! Ontdek de activiteitenkalender van Stichting Jongeren en Kanker (SJK)! Geniet van kookworkshops, zeiltochten, retraites en meer. De activiteiten worden veelal georganiseerd door, of in samenwerking met, jonge mensen die zelf ook kanker hebben (gehad).  

Meer informatie of een afspraak maken

Heb je vragen over AYA-zorg in het Catharina Ziekenhuis of wil je een afspraak maken met één van onze verpleegkundig specialisten? Dat kan via telefoonnummer (040) 239 66 00. 

E-mail

Stuur dan een e-mail naar AYA@catharinaziekenhuis.nl
Vermeld in je mail je telefoonnummer, zodat wij je zo snel mogelijk kunnen helpen.

Meer informatie over AYA-zorg is te vinden op de website van het AYA Zorgnetwerk.

Onze medewerkers


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden