‘Als kale vrouw krijg je al snel het stigma kanker’

“Ik ben kaal. Mijn haren zijn verdwenen door de chemotherapie. Ik zie er nu écht uit zoals het is, een kankerpatiënt.” Yvonne van den Nouwlant (36) uit Eindhoven heeft borstkanker en wordt op dit moment behandeld in het Catharina Kanker Instituut. Zij laat op de cover van een speciale editie van het Catharina Magazine zien, hoe mooi ze is met haar ‘kale koppie’ maar ze wil vooral laten zien dat ze nog altijd dezelfde sterke jonge vrouw is, moeder van twee jonge kinderen.

“Je krijgt als vrouw direct het stigma kanker als je kaal bent. Van de een op de andere dag verander je van een sterke, ondernemende vrouw met haar, in een zielige jonge haarloze vrouw met kanker. Vanaf dat moment kon ik mijn ziek zijn niet meer verbergen en dat vond ik moeilijk. Ik voel me namelijk niet altijd zo ziek als ik eruit zie en ik ben ook nog steeds dezelfde Yvonne.”

Onzeker

Ze vervolgt: “Het is vreselijk om je haar te verliezen. Dat is heel confronterend. Niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor je directe omgeving. In een klap verandert alles, je was al ziek maar dan ben je écht ziek. Mensen kijken opeens achterom als je voorbij loopt, ik krijg blikken van medelijden, respect of aanmoediging en mensen kijken ook wel eens weg. Ik snap ook wel dat dat gebeurt, maar het is niet altijd fijn. Ik kan me ook goed voorstellen dat dit vrouwen onzeker maakt. Het heeft mij enorm geholpen om heel open te zijn over mijn ziek zijn. Het is zoals het is, ik heb kanker maar ik ben nog altijd dezelfde vrouw, mijn karakter is niet veranderd. Alleen mijn haar is uitgevallen.”

Trots kaal

Toen Yvonne werd gevraagd om ‘trots kaal’ op de foto te gaan voor de cover van een special editie van het Catharina Magazine, moest ze daar even over nadenken. “Maar ik merkte ook snel dat het iets was dat ik graag wilde doen. Al is het alleen maar om te laten zien dat kracht en levenslust niet verdwijnen met je haar. Ik hoop, samen met de twee andere vrouwen die hebben geposeerd, een taboe te doorbreken. Ja ik heb kanker, maar dat betekent niet dat ik een ander mens geworden ben. Het is al zwaar genoeg, kanker veegt alle houvast in je leven weg. Maar ik zie een kaal koppie als een bewijs dat het medicijn dat me beter maakt, werkt!”

Speciale editie

Met ruim 30.000 unieke kankerpatiënten per jaar is het Catharina Kanker Instituut één van de grootste kanker behandelingscentra van Nederland. Samen met uitgeverij For You Media is een bijzonder 116 pagina’s tellend magazine samengesteld dat vanaf 1 maart 2019 gratis wordt meegegeven aan iedere patiënt van het Catharina Kanker Instituut. Een magazine met ervaringsverhalen, behandeltrajecten en de nieuwste behandeltechnieken. In de onzekere tijd die de ziekte met zich meebrengt, moet het magazine een bewaarexemplaar zijn waar patiënten in elke periode van zijn/haar behandeling trots en troost in kunnen vinden.

Lees het gehele magazine online.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden