Alvleesklierkanker in het licht: laserprojecties op gebouwen

Het is Wereld alvleesklierkankerdag. Daarom richten we vanavond, donderdagavond 18 november, letterlijk de aandacht op alvleesklierkanker. Door het hele land worden door middel van laserprojecties gebouwen verlicht. Met deze projecties symboliseren we de landelijke kracht en gezamenlijke aanpak van het Deltaplan Alvleesklierkanker waar het Catharina Ziekenhuis, als expertisecentrum voor patiënten met alvleesklierkanker, een onderdeel van is. In Eindhoven is de projectie onder andere te zien op het Centraal Station, het Evoluon en de Blob.

Prof. dr. Ignace de Hingh van het Catharina Ziekenhuis.

Enkele jaren geleden heeft een groep medisch specialisten de handen ineen geslagen om de zorg voor patiënten met alvleesklierkanker in Nederland structureel te verbeteren door continu kwaliteitsmonitoring en wetenschappelijk onderzoek. Dat vindt plaats onder de vlag van de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG). Samen met de Maag Lever Darm Stichting en het patiëntenplatform Living With Hope is het Deltaplan Alvleesklierkanker gelanceerd. Hierdoor zijn alle patiënten onderdeel van één groot wetenschappelijk onderzoek naar die meest dodelijke vorm van kanker.

Slagkracht maken

Ieder jaar overlijden 2800 Nederlanders aan alvleesklierkanker. Acht mensen krijgen dagelijks de diagnose. “Kanker van de alvleesklier is kanker in zijn meest gevreesde gedaante: vaak al ongeneeslijk op het moment van diagnose en met een slechte kwaliteit van leven van patiënten die erdoor getroffen worden. Maar 9 procent van alle patiënten met alvleesklierkanker is na vijf jaar nog in leven. Juist daarom moeten we in Nederland als medisch specialisten, wetenschappelijk onderzoekers én patiënten nog intensiever samenwerken om deze ziekte beter te gaan begrijpen en effectiever te kunnen behandelen”, legt prof. dr. Ignace de Hingh uit.

Efficiënter ‘uitgeven’

Het doen van wetenschappelijk onderzoek kost geld. “Binnen het Deltaplan kunnen we het geld gezamenlijk efficiënter ‘uitgeven’. We kunnen de kosten delen om nieuwe medicijnen te testen en nieuwe behandelingen uit te proberen. Tevens onderzoeken we wat effectiever is: eerst chemo en dan een operatie, of juist andersom. Vaker opereren of juist minder vaak. Wanneer moeten we starten met chemotherapie bij uitzaaiingen, en met welk middel. Zo hopen we steeds een stap dichterbij een betere behandeling van alvleesklierkanker te komen. Want dat is écht nodig”, benadrukt De Hingh, die in het Catharina Ziekenhuis deelneemt aan diverse onderzoeken.

Groot centrum

Het Catharina Ziekenhuis behoort tot één van de centra van Nederland waar patiënten met alvleesklierkanker kunnen worden geopereerd. Hier werkt een zeer gespecialiseerd multidisciplinair team, dat veel ervaring heeft met deze vorm van kanker. Chirurgische behandeling van alvleesklierkanker wordt alleen in ziekenhuizen gedaan die minimaal twintig operaties per jaar uitvoeren. Het Catharina Ziekenhuis heeft afspraken gemaakt met de omliggende ziekenhuizen om de operaties voor alvleesklierkanker uit te voeren en mede daardoor worden er hier meer dan veertig per jaar verricht.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden