Behandeling met radioactief jodium bij hyperthyreoïdie

Als de schildklier teveel schildklierhormoon produceert spreken we van hyperthyreoïdie. De overproductie van schildklierhormonen kunnen we onder andere beteugelen door te bestralen met radioactief jodium.

Voor de behandeling van schildklierziekten wordt jodium-131 gebruikt. Dit wordt door de schildklier opgenomen. De bètastraling die Jodium-131 uitzendt, zorgt voor vermindering van de overmatige functie van de schildklier. De rest van het lichaam en ook de omgeving ondervinden geen schade van deze straling.

Radioactief jodium

Na voorbereidend onderzoek wordt de hoeveelheid radioactief jodium vastgesteld die voor de behandeling nodig is. Een kleine dosis kan onder voorwaarden poliklinisch worden gegeven. Voor een grote dosis wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Dit om de straling voor mensen in uw omgeving te beperken. U krijgt het radioactieve jodium toegediend in de vorm van een capsule die u gewoon kunt doorslikken met wat water. Wij raden u aan om de eerste een tot twee dagen veel te drinken, zodat het radioactieve jodium dat niet door de schildklier is opgenomen, snel via de urine het lichaam verlaat. Zodra het verantwoord is, mag u naar huis. Uw verblijf kan variëren van twee tot maximaal twaalf dagen, omdat vooraf niet precies gezegd kan worden hoe lang de opname zal duren.

Van het radioactieve jodium zijn géén directe bijwerkingen zoals misselijkheid, haaruitval, menstruatiestoornis en dergelijke te verwachten. Enige toename van de klachten van hyperthyreoïdie is rond de behandeling mogelijk, omdat de schildkliermedicijnen tijdelijk gestopt moeten worden.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden