Cementplastiek

Een cementplastiek is een behandeling waarbij we een ingezakte wervel weer in zijn oorspronkelijke vorm terug brengen. We blazen de wervel met een ballon op en vullen de ontstane holte vervolgens met speciaal botcement. Deze behandeling is toe te passen bij inzakkingen van wervels door osteoporose, een ongeluk of door een uitzaaiing van kanker.

Bij de behandeling brengen we één of twee ballonnetjes in de aangedane wervel in. Deze blazen we vervolgens op. De ingezakte wervel laat zich vergelijken met een schoenendoos. Het deksel van deze spreekwoordelijke schoenendoos is ingedeukt. De wervel krijgt daardoor een wigvorm. Deze wigvorm zorgt voor een kromming van de wervelkolom (kyfose). De ballonnen brengen het deksel van de wervel weer in positie (uitdeuken). Vervolgens vullen we de ruimte van de ballonnen met cement, zodat het deksel weer goed wordt ondersteund (cementplastiek). Soms brengen we ook nog één of twee stents in, die we vervolgens met het cement vullen. Door deze cementplastieken kan de wervel weer weerstand geven tegen de bovenliggende tussenwervelschijf. Ook wordt de rug daardoor weer recht(er). Vaak is de pijn, veroorzaakt door de fractuur, meteen verholpen.

De zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling niet meer. Daarom voeren we deze behandeling nu niet meer uit als op zichzelf staande behandeling. Als onderdeel van een percutane fixatie (operatief vastzetten van de rug) gebruiken we deze techniek nog wel. 


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden