Hartklepoperatie

U krijgt een hartklepoperatie als één of meerdere hartkleppen niet of minder goed functioneren. Bij een hartklepoperatie beoordeelt de hartchirurg eerst of het mogelijk is om uw hartklep(pen) te repareren. Een reparatie gebeurt met behulp van hartklepplastiek. Als hartklepplastiek niet mogelijk is, wordt de beschadigde hartklep vervangen door een prothese.

In uw hart zitten vier hartkleppen: de aortaklep, pulmonalisklep, mitralisklep en de tricuspidalisklep. Deze hartkleppen zorgen er door te openen of te sluiten voor dat het bloed in uw lichaam in de juiste richting blijft stromen. Door een hartklepaandoening kan er schade aan het hart ontstaan. Uw hart raakt overbelast en u kunt last krijgen van kortademigheid, pijn op de borst, onregelmatige hartslag, vermoeidheid en duizeligheid bij een inspanning.

Onderzoeken
Eén of meerdere van deze onderzoeken hebben de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitgevoerd om bij u een afwijking aan een hartklep vast te stellen:

  • Echocardiogram
  • Hartkatheterisatie
  • Bloedonderzoek
  • Foto van hart en longen

Operatie
De chirurg opent altijd eerst het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. De hartklepoperatie duurt gemiddeld vier uur, afhankelijk van de soort ingreep. Tijdens de operatie neemt de hart-longmachine de pompfunctie van het hart en de zuurstofvoorziening van het bloed over. Hierdoor kan de hartchirurg de operatie aan een onbeweeglijk hart uitvoeren.

De chirurg beoordeelt eerst of het mogelijk is uw hartklep te herstellen. Deze methode noemen we een hartklepplastiek. Dit is vooral bij de mitralisklep en tricuspidalisklep mogelijk. Hierbij wordt de klep gerepareerd en zo goed mogelijk in de oorspronkelijke vorm teruggebracht. Verkalkingen op de klep worden verwijderd. Uitgezakte klepslippen worden opgetrokken en met hechtingen vastgezet. Eventuele vergroeiingen van de klepslippen worden losgemaakt.

Als een klepplastiek niet mogelijk is, kiest de cardiothoracaal chirurg voor een klepvervanging. De chirurg verwijdert dan de aangedane klep en vervangt deze door een prothese/kunstklep. Er zijn twee soorten prothesen/kunstkleppen: mechanische kunstkleppen en biologische kunstkleppen.

© 2021 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden