Echocardiogram

Bij een echocardiogram maken de artsen van ons ziekenhuis uw hart met geluidsgolven en een speciale microfoon zichtbaar op een beeldscherm.

Deze geluidsgolven zijn zo hoog dat u ze niet kunt horen. Met echocardiografie kunnen de artsen een digitale doorsnede (echo) van de hartkamers maken en bepalen met welke snelheid het bloed langs uw hartkleppen stroomt.

Hartklepaandoening

Met een echocardiogram kunnen de hartspecialisten van het Catharina Hart- en Vaatcentrum vaststellen of uw hartkleppen en hartkamers goed werken of dat u mogelijk een hartklepaandoening heeft. Ook kunnen zij met een echocardiogram controleren of de pompfunctie van het hart goed werkt. Met deze echo van het hart kunnen de artsen bijvoorbeeld de spierkracht van het hart (ejectiefractie) meten. Bij het maken van een echocardiogram bevestigt de laborant plakelektroden op uw borstkas. Deze plakelektroden registreren uw hartritme. De geluidsgolven worden via een soort microfoontje uw lichaam in gestuurd en door uw hart weerkaatst. Een speciale gel zorgt ervoor dat de geluiden goed worden geregistreerd.

Een echocardiogram geeft onze artsen onder andere een beeld van de dikte van uw hartspier, eerdere infarcten en de pompfunctie van uw hart. Ook kunnen wij zien of uw hartkleppen goed functioneren.

Cardioloog dr. Tim S Cardioloog dr. Tim Simmers over echocardiogram

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden