Echocardiogram

Bij een echocardiogram maken de artsen van het Catharina Ziekenhuis uw hart met geluidsgolven en een speciale microfoon zichtbaar op een beeldscherm.

Deze geluidsgolven zijn zo hoog dat u ze niet kunt horen. Met behulp van echocardiografie kunnen de artsen een digitale doorsnede (echo van het hart) maken van de hartkamers en bepalen met welke snelheid het bloed langs uw hartkleppen stroomt.

Hartklepaandoening

Met een echocardiogram kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis vaststellen of uw hartkleppen en hartkamers goed werken of dat u mogelijk een hartklepaandoening heeft. Ook kan met een echocardiogram gecontroleerd worden of de pompfunctie van het hart goed werkt. Met deze echo van het hart kunnen de artsen bijvoorbeeld de spierkracht van het hart (ejectiefractie) meten. Bij het maken van een echocardiogram bevestigt de laborant plakelektroden op uw borstkas. Deze plakelektroden registreren uw hartritme. De geluidsgolven worden via een soort microfoontje, gericht uw lichaam binnen gestuurd en weerkaatst door uw hart. Een speciale gel zorgt er voor dat de geluiden goed worden geregistreerd.

Een echocardiogram geeft onze artsen onder andere een beeld van de dikte van uw hartspier, eerdere infarcten en de pompfunctie van uw hart. Ook kunnen wij zien of uw hartkleppen goed functioneren.

Cardioloog dr. Tim S Cardioloog dr. Tim Simmers over echocardiogram

© 2023 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden