ICD verwisseling

Een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) is een klein apparaatje dat de specialist van het Catharina Hart- en Vaatcentrum onder uw huid plaatst. Een ICD kan een levensbedreigende hartritmestoornis stoppen en uw hartritme herstellen. Maar soms komt het voor dat de generator van uw ICD verwisseld moet worden. Bijvoorbeeld als de batterij leeg begint te raken.

Een ICD-technicus van het Catharina Ziekenhuis doet onderzoek en stelt vast of uw ICD aan vervanging toe is. De ICD-technicus controleert uw ICD twee maanden na het plaatsen en daarna ieder half jaar. Dit is een technische controle waarbij de ICD-technicus onderzoekt of de ICD nog goed werkt. De technische controle duurt ongeveer een kwartier en is pijnloos.

Het verwisselen
De arts haalt onder plaatselijke verdoving de oude generator omhoog en schroeft deze los van de draden. De draden blijven liggen in het hart. Daarna plaatst de cardioloog een nieuwe generator en sluit deze aan. Als de draden weer zijn aangesloten, wordt de wond gesloten en gehecht met lijm of met oplosbare hechtingen. Het kan zijn dat uw generator niet direct onder de huid ligt, zoals gebruikelijk, maar onder de grote borstspier. In dat geval vindt de vervanging onder narcose plaats. Ook duurt de ingreep dan langer.

Nieuwste generatie ICD’s
De hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis werken met de nieuwste generatie ICD’s. Deze ICD maakt dankzij de moderne techniek gemakkelijk een onderscheid tussen een levensbedreigende en niet-levensbedreigende hartritmestoornis. De ICD past de elektrische schokjes hier automatisch op aan.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden