Left Ventricular Assist Device (LVAD)

Een Left Ventricular Assist Device (LVAD) wordt geplaatst op het hart om het te ondersteunen bij hartfalen. Deze operatie gebeurt in het Erasmus MC in Rotterdam, in het transplantatiecentrum. Na de operatie kunnen patiënten de nacontroles laten uitvoeren in het Catharina Ziekenhuis.

 

De LVAD is een pomp die op het hart wordt aangesloten om bloed vanuit het hart naar de grote lichaamsslagader (aorta) te brengen. De LVAD wordt aangedreven door batterijen, die de patiënt zelf altijd bij zich moet dragen.Om de LVAD te plaatsen wordt het borstbeen geopend. Er wordt een opening gemaakt in het hart waarop de LVAD wordt aangesloten. Het andere uiteinde wordt vervolgens met de grote lichaamsslagader (aorta) verbonden. De kabel voor de batterij komt door een kleine opening in de buik naar buiten. Deze operatie wordt niet uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis maar vindt plaats in het Erasmus MC in Rotterdam. Na de operatie kunnen patiënten de nacontroles laten uitvoeren in het Catharina Ziekenhuis.

Harttransplantatie

Het plaatsen van een LVAD is meestal een tijdelijke oplossing voor patiënten die een harttransplantatie moeten ondergaan. De wachttijd voor een transplantatie kan soms oplopen tot meerdere jaren. Steeds meer wordt de LVAD ook gebruikt als blijvende oplossing, voor patiënten die niet meer in aanmerking komen voor een harttransplantatie.

© 2023 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden