Hartfalen

Als u last heeft van hartfalen, wordt het bloed niet goed rondgepompt door het hart. In het Catharina Ziekenhuis hebben onze hartspecialisten veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van de twee vormen van hartfalen: systolisch hartfalen en diastolisch hartfalen.

Door ritmische bewegingen pompt het hart bloed door de bloedvaten. Daardoor krijgen alle organen in uw lichaam voldoende bloed om goed te kunnen werken. Bij hartfalen pompt uw hart het bloed niet goed rond. De aandoening hartfalen kan een gevolg zijn van een hartspierziekte. Het hart compenseert de verminderde pompfunctie bij hartfalen door harder te werken of extra spieren aan te maken. Als de pompfunctie van het hart niet goed meer werkt, hoopt zich bloed vóór het hart op of pompt het hart te weinig bloed uit.

Symptomen

Door hartfalen kunt u last hebben van vermoeidheid, kortademigheid, onrustig slapen en opgezette benen. Andere klachten die voorkomen zijn koude handen en voeten, hartritmestoornissen, opgeblazen gevoel en een moeilijke stoelgang, verminderde eetlust en toch zwaarder worden, prikkelhoest (vooral bij plat liggen) en vergeetachtigheid en gebrek aan concentratie.

Oorzaken

Het ontstaan van hartfalen is meestal een geleidelijk proces. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van hartfalen:

  • Hartinfarct: dit is de belangrijkste oorzaak van hartfalen
  • Hoge bloedruk (hypertensie): een hoge bloeddruk kan bijvoorbeeld weer worden veroorzaakt door een ongezonde levensstijl
  • Hartklepaandoening: eén van de vier hartkleppen functioneert niet goed
  • Hartritmestoornisssen: hartfalen kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door de hartritmestoornis boezemfibrilleren.

Onderzoek

Deze onderzoeken kunnen de hartspecialisten van het Catharina Ziekenhuis uitvoeren om bij u hartfalen vast te stellen:

In het Catharina hart- en vaatcentrum behandelen we jaarlijks duizenden mensen die last hebben van hartfalen. De chirurgen en cardiothoracaal-chirurgen doen veel onderzoek naar nieuwe technieken om deze vormen van hartfalen te behandelen en staan zowel nationaal als internationaal bekend om hun expertise. Niet voor niets verwijzen huisartsen uit de regio en specialisten uit het hele land patiënten door naar het hart- en vaatcentrum van ons ziekenhuis.

Hartfalen betekent dat de twee functies van het hart, het ontvangen en verder pompen van bloed, zijn verstoord. Het is erg belangrijk om de symptomen van hartfalen op tijd te herkennen.

Cardioloog dr. Kathi Cardioloog dr. Kathinka Peels over Hartfalen

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden